Raportul anual pe 2017 elaborat de Consiliul Fiscal scoate la iveală una dintre cele mai mari probleme care au generat deficitul fondurilor de pensii, respectiv pensiile speciale

0
1422

Începând cu anul 2015 au fost reintroduse pensiile speciale, remarcându-se o diminuare a legăturii dintre contribuţiile de pensii acumulate şi viitoarele drepturi la pensii care contribuie la generarea unui impact negativ asupra sustenabilităţii pe termen lung a sistemului de pensii, cu atât mai mult cu cât şi alte grupuri profesionale vor fi de asemenea încurajate să facă presiuni pentru restabilirea/instituirea unor privilegii.   

Mai mult, renunţarea la formula de indexare a pensiilor începând cu anul 2017 afectează substanţial sustenabilitatea sistemului de pensii, abordarea discreţionară şi abandonarea regulilor având potenţialul de a contribui la adâncirea deficitului bugetului asigurărilor sociale de stat şi la menţinerea autofinanţării bugetului asigurărilor sociale de stat la un nivel redus”, se arată în raportul Consiliului Fiscal.  

Conform raportărilor INS, citate de Consilul Fiscal, în anul 2017, pensia medie lunară a fost de 1.070 lei, în creştere cu 12,70% faţă de anul precedent, în condiţiile indexării punctului de pensie de două ori, cu 5,25%, respectiv cu 45,8 lei şi cu 9%, respectiv cu 82,5 lei.    Pensiile plătite din bugetul de asigurări sociale s-au situat la un nivel mediu de 1.026 lei, iar cele corespunzătoare pensionarilor agricultori au fost în medie de 422 lei. Totodată, pensiile acordate militarilor au atins un nivel mediu lunar egal cu 3.756 lei, cu 23,12% mai mult decât în anul 2016.     

Este de remarcat faptul că pensia medie lunară corespunzătoare beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a înregistrat o creştere de aproximativ 91,57% în intervalul 2010-2017, în urma recalculării conform prevederilor Legii nr. 119/2010 şi ale OUG nr. 1/2011 şi a creşterilor ce au urmat, în condiţiile în care prognozele iniţiale indicau o scădere a acestora în urma aplicării principiului contributivităţii”, se arată în raport.   

Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul pentru vechime cumulată de cel puţin 25 de ani. Pentru fiecare an care depăşeşte cei 25 de ani, se adaugă câte 1% din baza de calcul. Totodată, se acordă un spor de 3%, 6% sau 9% în funcţie de contribuţia la Fondul pentru pensia suplimentară şi/sau contribuţia individuală la buget. Pensia astfel stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile Legii nr. 223/2015, nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul. La cuantumul astfel obţinut, în funcţie de ordinul „Meritul militar” deţinut, se adaugă un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20%, prevăzut la art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here