Radu Crăciun: Optarea între pensia publică și Pilonul II, echivalentă cu cedarea casei către stat

1
1476

Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), a declarat că toți cei 7 milioane de români care au cotizat la Pilonul II de pensii sunt proprietari pe sumele din conturile lor în același mod în care sunt proprietari și pe depozitele bancare sau salariilor lor.

Fondurile de pensii care administrează Pilonul II au ajuns la 42 de miliarde de lei în cei zece ani de existență a acestuia, dintre care 35 de miliarde de lei contribuții și 7 miliarde de lei profitul rezultat din investiții.

Valoarea medie a sumelor din conturi este de circa 5.000 de lei, dar cei care au avut salariul mediu din România au în conturi peste 10.000 de lei. Radu Crăciun a explicat că media este mai mică deoarece alți români nu au nimic în conturi, fie pentru că au emigrat, fie din cauză că au lucrat la negru, fie că firmele nu le-au transmis contribuțiile.

Atât Lia Olguța Vasilescu – ministrul Muncii, cât și Liviu Dragnea – șeful Camerei Deputaților și liderul PSD, au declarat în mai multe rânduri că Pilonul II ar trebui să fie ”opțional”.

Însă Radu Crăciun compară această ”optare” cu cedarea casei către stat. ”E ca și cum statul te-ar invita să-i dai casa pe care o ai și după aceea să ți-o dea înapoi peste vreo 15 ani. Mi se pare că e o opțiune nerealistă”, a punctat Radu Crăciun.

1 COMMENT

  1. Se exagereaza si de o parte si de ceilalti. A compara cu o casa o suma de 5 000 de lei mi se pare cel putin deplasata. Apoi, o eventuala modificare nu vizeaza banii din conturi, care vor ramane acolo, ci unde se vor vira banii de acum incolo. Banii nu vor putea fi mutati pentru ca orice instanta va decide, sper, ca acest lucru nu poate fi facut legal. At fi o confiscare, imposibila in anul de gratie 2018

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here