Pușcaș (ANAP): Sunt în curs de implementare modificări privind achizițiile publice și activități de control ex-ante

0
1433

„Ultimii doi ani au reprezentat o perioadă de amplă reformă în domeniul achizițiilor publice, de la adoptarea Strategiei Naționale în domeniul Achizițiilor Publice în anul 2015, la implementarea unui nou cadru legislativ în anul 2016, continuând cu o serie de măsuri, menite să susțină schimbarea de paradigmă în sistem”, a declarat Bogdan Pușcaș.

Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a precizat că aceste noi măsuri vizează în principal activitatea controlului ex-ante, precum și reorganizarea funcțiilor de monitorizare și supervizare, prin crearea unei structuri la nivelul ANAP, structură care va permite în viitor verificarea și evaluarea sistemului de achiziții publice atât la nivel global, cât și la nivel de indicatori.

În momentul de față există două proiecte de acte normative pe circuitul de avizare, cu un orizont de adoptare de către Guvern de maxim 30 de zile.

„Mă refer la proiectul de ordonanță care modifică unele legi cu impact asupra nomelor privind achizițiile publice și proiectul de ordonanță care modifică activitate de control ex-ante”, a punctat Pușcaș.

Potrivit acestuia, o altă măsură importantă a Agenției vizează elaborarea unei politici publice care să creeze cadrul general pentru profesionalizarea personalului cu atribuții în domeniu.

„Acest document este în curs de elaborare și presupune realizarea mai multor analize, colectarea unor date statistice sau realizarea mai multor întâlniri cu factorii implicați. Până în prezent nu a existat un astfel de document, adoptarea lui fiind îndelung așteptată de către toți cei din domeniu, deoarece va introduce pentru prima dată un plan de carieră, împreună cu o serie de schimbări, cum ar fi introducerea unui standard de calificare, instruirea pe mai multe trepte, formarea continuă, dezvoltarea mai multor instrumente și metodologii care să poată fi accesate online de către specialiști”, a explicat președintele Agenției.

Citeste mai mult pe www.money.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here