Punct de vedere: Retehnologizarea pentru eficientizarea energetică, fară costuri inițiale

0
1012

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services

Costurile inițiale reprezintă o barieră majoră în implementarea proiectelor de eficiență energetică în multe domenii de activitate. Un obiectiv important al politicilor și programelor de eficiență este acela de a contribui la minimizarea costurilor inițiale ale acestor proiecte, astfel încât proprietarii să fie încurajați să implementeze programe de creștere ale eficienței energetice care să conducă la îmbunătățiri semnificative.

Un model de finanțare este cel de tip ESPC (energy service performance contracting), oferit de companiile tip ESCO (energy service company). Finanțarea are în vedere creșterea performanței energetice prin upgrade-uri sau retehnologizări de sisteme și echipamente și este adresată sectorului privat de clădiri comerciale, dar și companiilor de producție, logistică, precum și alte celor din alte arii de activitate energo-intensive.

În cadrul unui acord ESPC, o organizație externă de tip ESCO implementează un proiect de îmbunătățire a eficienței energetice și utilizează fluxul de venituri din economiile de costuri pentru a rambursa costurile proiectului, inclusiv costurile investiției. Acest model garantează economii pentru o anumită perioadă de timp, în schimbul plății ulterioare din economiile de costuri energetice.

Compania ESCO va evalua oportunitatea de eficientizare energetică, va achiziționa echipamentele necesare pentru a îmbunătăți performanța și va instala echipamentele la beneficiar. Investiția în echipmente se realizează de către companiile ESCO și se recuperează gradual pe durata proiectului.

 Câteva dintre soluțiile de retehnologizare care cresc randamentul energetic al instalațiilor clădirilor sunt:

  • Înlocuirea grupurilor de pompare clasice cu pompe cu turație variabilă
  • Înlocuirea echipamentelor de climatizare (agregate de răcire, centrală de tratare aer, etc)
  • Introducerea sistemelor de automatizări tip BMS (Building Management System)
  • Introducerea sistemelor de contorizare inteligentă

Etapele unui proiect de retehnologizare pentru creșterea eficienței energetice sunt următoarele: audit, contorizare smart, monitorizare, studiu fezabilitate, finanțare, implementare soluție integrată, plata din savingul energie realizat, monitorizare, mentenață și raportare.

Eficiența energetică oferă posibilitatea reducerii pierderilor energetice, precum și a optimizării consumului, ceea ce se traduce printr-o creșterea a profitabilității beneficiarului în aceleași condiții de desfășurare a activității. EnergyPal, brand al TimePal Romania, companie de tip ESCO, oferă flexibilitate în alegerea soluției care se potrivește proiectului, experiență, expertiză și investiția necesară obținerii rezultatelor de eficiență energetică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here