PUBURI LONDONEZE DE POVESTE

0
3207

Butoaiele uriaşe din stejar aşezate deasupra barului de la Cittie de Yorke din Holborn, crează mai mult imaginea unei săli de conac datând din perioada Tudor decât a unui pub tradițional.

Încă nu se ştie dacă masivele butoaie au fost folosite vreodată pentru păstrarea bahicelor licori sau pur și simplu au făcut parte doar din decorul hanului, construit în anii 1920.

Cittie de Yorke se regăsește în cuprinsul cărţii, Great Pubs of London, scrisă de George Dailey, care spune povestea celor mai faimoase 22 baruri din capitala Marii Britanii. Fotografiile sunt făcute de fiica autorului, Charlie.

Iată câteva dintre aceste baruri de poveste…

The Nags Head Belgravia

Situat pe o stradă liniștită, în inima unuia dintre cele mai exclusiviste cartiere ale Londrei, primii clienți ai Nags Head, se povesteşte că ar fi fost angajații care lucrau la conacele aflate în vecinătate.

“Datorită localizării sale, majoritatea primilor proprietari din zonă ajungeau aici cu cai şi trăsuri, barul punându-le la dispoziţie locuri pentru staţionare “, scrie Dailey.

Principalul bar al pubului are mânerul pompei de bere din ceramică Chelsea, veche de 150 de ani, fiind neobișnuit de mic, cu scaune scurte, aşezate în față. Acest lucru se datorează faptului că podeaua barului de servire este poziționată la jumătatea distanței dintre barul principal și cel din spate, care, probabil, odată a fost un grajd sau o curte.

The Nags Head este plin de zeci de jucării, postere, fotografii și colecția de însemne militare memorabile a actualilor proprietari.

The Blackfriar Blackfriars

The Blackfriar, construit în anul 1875, se află pe amplasamentul lăcașului dominican din Londra, în parohia din Ludgate.

Dominicanii sunt cunoscuți ca “the blackfriars”, datorită mantiilor negre pe care le purtau.

La începutul secolului 20, interiorul pubului a fost remodelat de sculptorul Henry Poole, care a creat o viziune venită direct din Anglia medievală.

Barul are un plafon somptuos placat cu mozaic, susţinut de coloane din marmură şi decorat cu frize din cupru. Călugărițe cu mantii negre pot fi văzute peste tot, părând a se bucura de păcatele exagerate ale mesenilor.

The French House Soho

Interiorul The Fench House arată mai degrabă ca al unui bar parizian decât ca al unui pub tradiţional londonez. Acest loc este frecventat, în majoritate, de artişti, scriitori, actori şi fotografi.

George Dailey descrie interiorul The French House ca fiind “un pic obosit, boem dar cu un farmec galic inconfundabil”.

În prima parte a secolului XX, numele oficial al pubului a fost The York Minster.

Transformarea în The French House s-a făcut în anul 1914, când proprietarul de origine germană a vândut afacerea unui belgian care a ales acest nume pentru că “sună mai romantic”, spune Dailey.

The Prospect of Whitby Wapping

Acest han a fost construit, pentru prima dată, în anul 1520, pe malul de nord al Tamisei, la est de oraș.

Prima construcţie era doar o structură din lemn, înconjurată de grădini și mlaștini. În secolul al XVIII-lea, hanul a fost reconstruit.

De-a lungul timpului, printre clienţii obişnuiţi ai celebrei locaţii s-au numărat scriitorii Charles Dickens, Samuel Pepys și Samuel Johnson.

Locul a mai fost cunoscut pentru luptele de cocoși pe care le organiza.

Se crede că numele ciudat al pubului se datorează faptului că o navă care transporta cărbune de la Whitby din North Yorkshire, obișnuia să acosteze în mod regulat lângă pub.

Iniţial pubul s-a numit The Prospect.

The George Inn Borough

Pentru oamenii care se îndreptau dinspre sud, spre Londra, Borough High Street din Southwark reprezenta punctul terminus al călătoriei.

Accesul în Londra, împrejmuită la acea vreme cu ziduri groase, se făcea doar pe un pod care noaptea era închis.

Cei care ajungeau foarte târziu erau nevoiţi să-şi caute adăpost la unul dintre hanurile locale, inclusiv la The George.

În timp, The George a devenit gazda dezbaterilor politice dar și a bârfelor.

Piesele lui William Shakespeare erau adesea jucate în curtea sa.

Potrivit lui Dailey: “Nu există pub în Londra care să se laude că are interiorul complet neatins, din secolul al XVIII-lea. The George este una dintre cele mai neatinse locaţii.”

The Grapes Wapping

Clădirea actuală, aflată pe malul Tamisei, datează din anul 1720 fiind construită pe locul unui alt pub care a ars în totalitate în anul 1710.

În anul 1865, Charles Dickens a scris într-una dintre lucrările sale despre The Grapes sau The Bunch of Grapes aşa cum era cunoscută locaţia atunci.

El o descrie ca pe “o tavernă cu aspect picant… care se află de multă vreme într-o stare de infirmitate. A supravieţuit multor locuri publice, mult mai îngrijite, plutind peste ape cu aerul unui scafandru obosit care s-a oprit pe ţărm să se odihnească şi nu mai vrea să intre în valuri.”

The Ship Tavern Holborn

Reconstruit în anii 1920, The Ship data de la mijlocul secolului al XVI-lea fiind cunoscut drept refugiu pentru catolicii persecutați.

Pubul, acum se află situat în spatele unei stații de metrou aglomerate, dar, la începuturi, pentru a ajunge aici trebuia să traversezi o zonă întinsă de pășuni, Lincoln’s Inn Fields.

The Dove Hammersmith

Acest pub îngust, aşezat pe malul Tamisei este unul dintre cele mai bune locuri pentru a viziona celebra cursă de caiac care se desfăşoară anual între cele două, la fel de celebre universităţi: Oxford și Cambridge.

Legenda spune că The Dove ar fi fost de fapt un pub licențiat încă din anul 1730, când terenurile verzi și livezile Hammersmith, din secolul XVIII, ofereau liniște, departe de Londra, care se aflat, la acea vreme, la distanţă de două ore de mers.

The Flask Highgate

Având toate caracteristicile unui han de sat, The Flask este foarte aproape de Cimitirul Highgate, locul unde este înmormântat Karl Marx.

Se spune că pubul are două fantome: o barmaniţă spaniolă care și-a luat viața atunci când proprietarul i-a respins avansurile amoroase și un om nefericit, îmbrăcat ca un cavaler, care traversează barul principal și dispare în zid.

Poeții Byron, Shelley, Keats și Coleridge erau clienţi obișnuiți, aici. Coleridge credea că aerul curat de pe dealul Highgate a fost benefic în încercările sale de a se vindeca de dependența de opiu.

The Lamb and Flag Covent Garden

Atunci când a fost construită clădirea cunoscută sub numele de “Lamb and Flag”, la mijlocul secolului al XVII-lea, Covent Garden era o zonă urbană relativ nouă, o adresă inteligentă și dorită.

Un secol mai târziu, nobilimea s-a îndepărtat iar zona a devenit un cartier roșu, rău famat. Documente datând din anul 1772 arată că The Lamb and Flag, sau Coopers Arms, a cunoscut iar succesul dar clientela atrasă provenea din rândul nivelurilor inferioare ale societății.

Un secol mai târziu, a devenit o locaţie populară unde se desfășurau partide ilegale de box fără mănuşi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here