PSD renunță la impozitul pe gospodărie! Introduce impozitul pe venitul global ,taxa de solidaritate, firmele vor fi taxate la cifra de afaceri, salariu minim în funcţie de studii

0
1472
impozit-cladire

Impozitul pe gospodărie, cel atat de mult dezbatut in ultima vreme, nu se mai regăsește în noul program de guvernare. Potrivit noului document care va sta la baza strategiei guvernamentale, impozitul pe venitul global pentru persoanele fizice va fi reintrodus începând cu 2018.

Iată cele mai importante modificări:

se introduce impozitul pe venitul global, cu deduceri. 

“Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF , ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. In cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri care sa incurajeze economisirea, investitiile si cresterea standardelor de sanatate si educatie pentru populatie. Totodata incepand cu 2018 vom implementa procedura depunerii declaratiilor de patrimoniu”, se arată în program.

– legea pensiilor va fi gata pana la 1 octombrie 2017.  “Punctul de pensie va crește în următorii 4 ani, astfel: la 1 iulie 2017 punctul de pensie va fi 1.000 lei, la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, la 1 aprilie 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, la 1 aprilie 2020 punctul de pensie va fi 1.400 lei și la 1 octombrie 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei. Vom corecta inca din septembrie 2017 disfunctiile din sistemul de pensii in scopul reducerii deficitului bugetului asigurarilor sociale de stat, prin eliminarea inechitatilor si imbunatatirea colectarii veniturilor”, scrie în noul program de guvernare.

-‎ de la 1 ianuarie 2018 numarul taxelor, tarifelor si comisioanelor nu va fi mai mare de 50.

“Începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor si comisioanelor în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populatie vor exista cel mult 10 taxe dintre care CASS, CAS, Impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe masina, contributia de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate. Pentru agentii economici numarul taxelor fiscale si nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reusi ducerea la indeplinire a acestor masuri Guvernul va prezenta public, cel tarziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din Romania.Totodata se vor prezenta la acea data si care sunt taxele, tarifele si comisioanele ce vor fi eliminate”, scrie în program,

– ‎reducerea TVA pana la 18% este amanata cu un an, pana in 2019.

– ‎reducere TVA pentru vânzare de locuinte : 5% pentru cele cu suprafata mai mica de 120 mp. “Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%. Vom extinde cota 5 de TVA pentru vânzarea de locuințe (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018”, se arată în program.

– introducerea unui impozit diferentiat pentru companii de la inceputul lui 2018, in functie de cifra de afaceri.

“În ceea ce privește impozitarea profitului, o restabilire a echității considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse natural și neprelucrate în România, cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevențelor, cel târziu la finalul anului 2017. Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, scrie în document.

-‎ scaderea contributiilor cu 4,25 puncte procentuale si eliminarea a 4 din cele 6 contributii. 

“Vom continua pe linia reducerii contribuțiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, vom elimina 4 din cele 6 contribuții plătite astăzi. Vom rămâne așadar doar cu contribuțiile pe sănătate și cea de asigurări sociale, datorate de 20 către angajat, dar rămânând în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Pentru a face acest lucru, la sfârşitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acestuia cu 22.75%. Măsura nu va implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu. Totodată, vor fi eliminate inechităţile privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii din România, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile”, scrie în program.

– salariul minim va fi majorat pana la 2.000 de lei in 2018 si ajunge la 2.400 in 2020.

Se face si o diferentiere a salariului minim dupa studii, cei cu studii superioare vor primi 2.300 de lei in 2018. “Vom corobora și creșterea nivelului salariului minim la cel puțin 2400 lei în 2020, acesta atingând minim 50% din salariul mediu în 2020″, scrie în program.”Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 și 2.400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020” scrie în program.

‎- se introduce taxa pe solidaritate din 1 ianuarie 2018 si o taxa suplimentara pentru produsele nocive

– de la 1 septembrie 2017 se introduce un nou sistem de colectare (splyt payment)‎

– ‎blocarea posturilor din administratia centrala si locala pana la finalul acestui an.

– toți salariații din sistemul public vor beneficia de un voucher de vacanță în valoare de 1450 lei valabil până la finalul anului 2018.

Acordarea acestora se va face fie în 2017, fie in 2018 de fiecare ordonator de credit în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale institutie pentru 2017, promite PSD.

O altă noutate faţă de vechiul program este introducerea declaraţiei de patrimoniu de fiecare persoană fizică, care să conţină toate bunurile deţinute de fiecare român în parte.

Potrivit noului program de guvernare, vor exista modificări legislative care vor obliga ,de la 31 decembrie 2019 ca firmele cu capital negativ să îşi reîntregească capitalul şi ANAF să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiţii. Fiscul va fi împuternicit de anul viitor să colecteze cât mai multe taxe, inclusiv cele de la Agenţia Fondului de Mediu.

De asemenea, legea insolvenţei va fi modificată cel târziu până la  1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămână în faliment mai mult de doi ani, spune documentul, sau dacă nu îşi respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de şase luni. De asemenea, o persoană fizică nu va mai putea înfiinţa o firmă nouă pentru o perioadă de  câtiva ani dacă a avut două firme aflate în insolvenţă.

Angajamente asumate de PSD în programul de guvernare din ianuarie, care rămân valabile în noul program:

  • De la 1 ianuarie 2018, reducerea impozitului pe venit, de la 16% cât este în prezent la 10%.
  • De la 1 ianuarie 2018, scăderea contribuţiilor cu 4,25 de puncte procentuale: de la 39,25% cât sunt în prezent la 35%.
  • Din 2018 se elimină 4 din cele 6 contribuţii plătite astăzi. Vom rămâne aşadar doar cu CAS şi CASS, datorate de către angajat, dar plata celor două contribuţii (la pensii şi sănătate) rămâne în sarcina angajatorului. Pentru a face acest lucru, la sfârşitul anului 2017, se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acestuia cu 22.75%.
  • Totodată, vor fi eliminate inechităţile privind plata contribuţiilor în procente egale, pentru toţi salariaţii din România, prin renunţarea la actualele plafoane privind contribuţiile.
  • De la 1 ianuarie 2018, eliminarea impozitului pe dividende.
  • Pentru cei care au activităţi independente, CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai exista obligația de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activități desfășurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează venituri din activităţi independente, dar care sunt scutite de plata acestei contribuții (pensionari, persoane cu handicap,tineri, persoane aflateîn întreținere etc). Toate acestea vor permite ca cei cu activități independente să nu mai fie nevoiți să depună raportări lunare sau trimestriale ca în prezent, ci acestea să se depună o singură declaraţie pe an, în primul trimestru al anului următor obținerii veniturilor.

Ţinte neonorate de PSD

În programul de guvernare din ianuarie, PSD şi-a asumat că începând din 2017, bugetele instituţiilor publice vor cuprinde obligatoriu alocări financiare pentru dotarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru ale salariaţilor. PSD şi-a revizuit termenul de la care se va pune în aplicare această măsură, respectiv anul 2018.

În programul de guvenare din ianuarie, PSD spunea că până la 1 iulie 2017 “va adopta nou statut al funcţionarului public, care va cuprinde foarte clar atât drepturile, cât şi obligațiile acestora, nivelul de răspundere, dar şi beneficiile unei cariere bazate pe performanţă, însă şi pe eliminarea favorurilor făcute pe “prietenii” sau prin acte de corupţie”. Nu şi-a onorat promisiunea asumată în vechiul program de guvernare. În noul program, PSD spune că noul statut al funcţionarului public va fi asumat până la 1 decembrie 2017.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here