PSD îşi pune în practică programul de guvernare pe datorie. Pentru început, cu o primă tranşă de 6,6 miliarde de euro, pentru primării, din credite de angajament pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală de la Ministerul Dezvoltării

0
1774
dragnea psd

Fondurile au fost aprobate printr-o ordonanţă de urgenţă si în această bază se pot încheia contracte de finanţare multianuale pe perioada 2017-2020. Acestea sunt trecute distinct în buget.

De altfel, creditele de angajament sunt secretul PSD pentru a se putea încadra în deficitul bugetar pentru anul în curs, fiind vorba de cheltuieli ce pot fi angajate în plus faţă de cele bugetate şi trecute în contul datoriei publice.

Numai alocarea de la Dezvoltare reprezintă 3,6% din PIB-ul estimat pentru anul în curs. Formula a fost folosită şi pentru completarea bugetului de la Ministerul Apărării Naţionale, astfel încât per total acesta să poată angaja cheltuieli de 2% din PIB, aşa cum PSD a prevăzut în programul de Guvernare.

Cu premierul Grindeanu şi şeful PSD, Liviu Dragnea, în SUA, Guvernul condus prin delegaţie de vicepremierul Sevil Shhaideh a adoptat, o ordonanţă de urgenţă prin care asigură 30 de miliarde de lei pentru primării.

Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial pe 25 ianuarie. Odată cu intrarea lui în vigoare se instituie  etapa a doua a Programului Naţional de Dezvoltare Locală, în cadrul căruia  se va asigura finanţarea a 9.500 de obiective de investiţii noi din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar care, potrivit Guvernului, necesită lucrări în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare. Prima etapă a PNDL, încheiată la 31 decembrie 2016 a inclus peste 4.800 de investiţii.

Potrivit legii, obiectivele de investiţii vizează lucrările de realizare, modernizare, extindere sau reabilitare la sistemele de alimentare cu apă, canalizare, şcolile, unităţile sanitare, drumurile judeţene şi comunale, podurile, podeţele, pasajele, obiectivele de interes local cum ar fi centre culturale sau bibliotecile, bazele sportive, dar şi sistemele de iluminat public stradal.

Guvernul motivează intervenţia de  urgenţă în preambulul actului normativ, „având în vedere obligaţiile statului de a garanta şi a asigura cadrul legislativ pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, stabilite prin Constituţia României, republicată, obligaţii care se realizează prin toate structurile sale administrative şi prin instrumentele instituite în vederea sprijinirii eforturilor autorităţilor administraţiei publice locale în dezvoltarea infrastructurii de bază: apă-canalizare, şcoli, spitale, drumuri şi altele asemenea la nivelul tuturor localităţilor, şi ţinând cont că acest deziderat este asumat de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020 la capitolul “Administraţie publică. Politici regionale”, iar măsurile propuse în acest capitol constau în asigurarea pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate din mediul rural – 10 S (zece servicii), prin finanţarea de la bugetul de stat/fonduri nerambursabile a sumelor necesare implementării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate”.

De altfel, potrivit proiectului de buget, valoarea totală a creditelor de angajament de la Ministerul Dezvoltării este de 36,6 miliarde de lei, adică circa 8 miliarde de euro, bani care vor merge către primării în exerciţiul bugetar următor.

Suma este de 12 ori mai mare decât anul trecut. Cei mai mulţi bani sunt prevăzuţi pentru PNDL, 31 de miliarde, de 15 ori mai mult decât în 2016, urmat de Programul naţional de construcţii de interes public sau social(terenuri de sport sau bazine) cu 3,5 miliarde, de şapte ori mai mult decât în 2016.

Credite de angajament pentru a se putea acoperi promisiunile electorale sunt prevăzute, în proiectul de buget şi pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, 3 miliarde, pentru contracte care pot fi încheiate în 2017 pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost volum/cost volum rezultat.

 De asemenea, la Ministerul Apărării sunt prevăzute 7,6 miliarde de lei credite de angajament, astfel încât, per total, bugetul să reprezinte 2,18% din PIB.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here