PSD-ALDE a venit la pachet cu renunţarea la una dintre cele mai importante prevederi din programul de guvernare: impozitul pe cifra de afaceri

0
1491
Taxe calcul bani impozit

În schimb, Guvernul pregăteşte rectificarea bugetară, lucrează încă la simulări privind taxa de solidaritate, plănuieşte majorarea contribuţiilor la sănătate şi pensii şi stă cu ochii pe ANAF.

Premierul Mihai Tudose a declarat că impozitul pe cifra de afaceri nu va mai fi introdus, el precizând că a luat decizia în avion, în drum spre Bruxelles. ”Consideraţi subiectul închis”, le-a spus Tudose jurnaliştilor.

Întrebat care au fost argumentele pentru a renunţa la introducerea impozitului, premierul a spus că acesta era „ca o coasă”, astfel că nu puteai să alegi firele pe care le tai, fiind afectate şi firmele care plătesc corect impozit pe profit. Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat şi el că simulările arătau că acea măsură ar fi produs efecte bune într-o anumită privinţă, dar „ar fi afectat societăţile comerciale din România care acţionează corect şi îşi plătesc în mod onest datoriile către stat”.

Atât Tudose, cât şi Dragnea au subliniat însă că vor fi găsite modalităţi prin care să fie impozitaţi cei care „se cred mai deştepţi ca statul”, referindu-se la companiile care nu declară profit în România.

O primă măsură compensatorie anunţată de premier este că România va implementa Directiva UE privind plata impozitului în ţara unde se face profitul, scopul fiind de a evita diminuarea bazei de impozitare de către companiile care încearcă să eludeze statul român la plata contribuţiilor.

„Vom putea urmări cum pleacă banii nejustificat din ţară şi să găsim o modalitate, împreună cu colegii europeni, de a impozita acest lucru. În fapt, sunt agenţi economici foarte mari, foarte frumoşi, care trăiesc foarte bine, care de 10 ani raportează senin că nu au avut niciun leu profit. Va trebui să avem un tip de comportament faţă de aceştia”, a spus Tudose.

Şi activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost luată în vizor de Liviu Dragnea, care a precizat că i-a cerut premierului Mihai Tudose să analizeze „foarte atent şi cu maximă rigoare” activitatea Agenţiei şi să ia măsurile pe care le consideră de cuviinţă pentru a îmbunătăţi activitatea instituţiei, în condiţiile în care el nu este „foarte, foarte fericit”. Întrebat cum stă România la capitolul încasări, liderul PSD a susţinut că ţara noastră ar trebui să stea mult mai bine.

Una din modalităţile prin care Guvernul încearcă să mai atragă bani este taxa de solidaritate. Premierul Mihai Tudose a precizat că Guvernul va introduce această taxă pentru a-i viza pe cei care au câştiguri mari şi care trebuie să plătească în plus la stat pentru că acesta le-a oferit şansa să se îmbogăţească.

Premierul a precizat că se fac simulări în acest moment, nefiind stabilit un prag, şi a susţinut că taxa nu va fi aplicată dacă simulările nu arată că ea va fi sustenabilă. „Încă se întâmplă să se lucreze, sunt simulări. Probabil că va fi cumva, nu am stabilit încă de la ce prag în sus. Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus premierul Tudose.

Contribuţia la pensii va creşte până la 25%, iar cea la sănătate la 10%, a declarat luni preşedintele PSD Liviu Dragnea.

Programul de guvernare prevede că din şase contribuţii, câte se plătesc în prezent, vor rămâne numai două: cea la sănătate şi cea la pensii. Ele vor cumula 35%, faţă de 39,25% cât sunt în prezent şi vor fi datorate numai de angajaţi. Plata va fi făcută, însă, de angajatori, în contul angajatului. „Nu se pune problema ca vreun cetăţean român angajat undeva să meargă singur să îşi plătească contribuţia CAS şi CASS. Da, va plăti angajatul, în contul lui, dar operaţiunea o va face tot firma”, a precizat Dragnea.

Ministerul de Finanţe, Ionuţ Mişa, a prezentat coaliţiei un plan privind relocarea unor bani în cadrul rectificării bugetare, a anunţat premierul Tudose, precizând că unele ministere au un grad de execuţie de numai 2% după şase luni.

„S-a vorbit despre rectificarea bugetară astăzi la coaliţie. Domnul ministru de Finanţe a prezentat un plan privind relocarea unor sume la unele ministere pentru că, din păcate, avem ministere care au grad de execuţie, la şase luni, doi la sută. Dau un exemplu, Ministerul Tehnologiei Informaţiei, ştiţi, fostul viceprim-ministru două zile. Grad de execuţie de doi la sută. Din păcate, anumite proiecte sunt deja ratate şi atunci banii respectivi vor fi relocaţi în cadrul ministerului sau în cadrul altor ministere”, a declarat premierul Mihai Tudose.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here