PSD a luat de la stat, numai anul trecut, aproximativ 19 milioane de euro

0
810

Un raport al Expert Forum arată că în urma modificării legislației în anul 2018 a rezultat o creștere semnificativă a sumelor alocate partidelor, până la un total de aproximativ 37 de milioane de euro. Subvențiile alocate în 2018 au crescut de peste 20 de ori față de cele din urmă cu 10 ani, mult peste rata inflației sau a creșterii PIB.

Reglementările privind cotele alocate partidelor de la bugetul de stat s-au modificat în 2018, prin Legea 34, ca urmare a unei inițiative a social-democratului Mircea Drăghici.

”Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.”, se arata în textul vechi.

”Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”, conform textului modificat la inițiativa lui Drăghici.

În perioada analizată, peste jumătate din bani au mers către partidul condus de Liviu Dragnea și aproape o treime către PNL.

Conform raportului Expert Forum, în Uniunea Europeană regulile de alocare a subvențiilor pentru partide și sumele anuale la care pot ajunge acestea sunt diferite în funcție de țară. În majoritatea cazurilor, totalul e mai mic de 37 de milioane de euro pe an, cât este în general în România, potrivit Hotnews.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here