Propunere legislativă prin care darea în plată ar putea fi aplicată şi creditelor luate pentru „Prima Casă”

0
1298
dare in plata

Darea în plată – cedarea în favoarea băncii a bunurilor pentru care s-a luat împrumutul pentru stimgerea integrală a datoriei către bănci, s-ar putea aplica şi în cazul creditelor pentru „Prima Casă”.

Propunerea legislativă pentru abrogarea alin.(4) al art.1 din Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, înregistrată la Senat la data de 22 mai, prevede modificarea categoriilor de credite pentru care se poate beneficia de măsura dării în plată, astfel încât de aceasta să poată beneficia şi persoanele care au făcut credite pentru „Prima Casă”.

Măsura este propusă în contextul în care, de la începutul anului, nivelul Robor a avut variaţii considerabile, creşterea valorii acestuia generând dificultăţi în restituirea creditelor imobiliare pentru achiziţionarea unei prime locuinţe.

“Întrucât dobânda practicată în cadrul creditelor de tip Prima Casă este una variabilă, calculată în funcţie de nivelul ROBOR (după formula ROBOR 3M + marja băncii) fluctuaţiile indicelui pot genera dezechilibre majore în nivelul ratelor plătite, determinând pentru o parte dintre creditori o serie de dificultăţi în achitarea lor, şi chiar incapacitatea de plată”, consideră iniţiatorul propunerii legislative.

Indicele Robor (Romanian Interbank Offered Rate) la trei luni este una dintre cotaţiile acestui indice şi reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile din ţara noastră se împrumută între ele.

În prezent, Legea dării în plată prevede ca această măsură să se aplice doar “raporturilor juridice dintre consumatori şi instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare sau cesionarii creanţelor deţinute asupra consumatorilor”, adică tuturor creditelor, fie ele bancare sau contractate cu instituţii financiare nebancare, cunoscute sub numele de IFN-uri, nu şi creditelor imobiliare obţinute prin programul “Prima casă”.

Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ trebuie să primească aprobarea Parlamentului, a preşedintelui ţării şi să fie publicat în Monitorul Oficial.

De la lansarea programului “Prima casă”, în anul 2009, aproximativ 20.000 de cetăţeni români pe an au contractat credite imobiliare prin acest program, ceea ce înseamnă că până în prezent au beneficiat de acest program circa 230.000 de persoane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here