Una dintre problemele pentru care puţine clădiri cu risc seismic sunt reabilitate este legată de bani. Proprietarii apartamentelor nu-şi permit plata unor rate lunare pe o perioadă de 25 de ani, aşa cum prevede Ordonanţa 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.
Prin proiectul propus spre aprobare, Primăria va suporta în totalitate valoarea lucrărilor de consolidare pentru “cei care realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câşigul salarial net lunar pe economie, pe perioadele în care se realizează aceste venituri”.
Peste 8.000 de persoane locuiesc în clădirile cu bulină din Capitală, arată datele proiectului de informare Seismic Alert.
Primăria Capitalei se pregăteşte să mai dea o mână de ajutorul locatarilor din blocurile cu risc seimic din Capitală şi vrea să le mute mobila la noile locuinţe. Asta prevede un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ce va avea loc pe 17 ianuarie.
Mai exact, se doreşte completarea hotărârii din 2016 prin care a fost înfiinţată Administraţia Municipală pentru Consolidarea clădirilor cu Risc Seismic, cu “activitatea de pregătire, programare şi contractare a serviciilor de relocare de la imobilele la care urmează să se execute lucrări de intervenţie – consolidare până la locuinţele de necesitate atribuite cât şi a lucrărilor de punere în siguranţă a clădirilor de locuit”, se arată în document.
Decizia este motivată de faptul că printre principalele impedimente privind consolidarea clădirilor cu bulină se numără şi relocarea propreitarilor şi a bunurilor acestora.
“Aceştia invocă mari dificultăţi în realizarea procedurii de relocare, de la identificarea unor prestatori pentru realizarea serviciilor de relocare până la durata acestei proceduri, costuri, modalitatea deficitară în care se realizează”, potrivit expunerii de motive.
Serviciile de relocare la imobilele care urmează să se execute lucrări de intervenţie/consolidare până la locuinţele de necesitate atribuite vor cuprinde un pachet de activităţi specifice: transportul persoanelor şi a bunurilor de la locaţiile menţionate, activităţi de demontare/montare a bunurilor respective, manipulare, încărcare/descărcare a acestora.
Această măsură vine la o lună după ce CGMB a aprobat un proiect care prevede plata din banii bugetului local a lucrărilor de consolidare a blocurilor cu risc seismic din Bucureşti.
Astfel, proprietarii locuinţelor din blocurile cu risc seismic din Bucureşti care câştigă sub salariul mediu pe economie pe cap de membru de famile şi vor să-şi consolideze clădirile nu vor plăti nimic pentru asta. Banii vor fi acordaţi de Primărie.
Pentru “cei la care venitul lunar pe familie este de sub trei salarii medii brute pe economie pe economie vor putea să nu mai ramburseze 50% din valoarea investită pentru execuţia lucrărilor de intervenţie”, se mai arată în documentul citat.