Proiectul Magistralei 6 de metrou, discutat la Bruxelles cu miniştrii Transporturilor şi Fondurilor Europene

0
1430

Valoarea proiectului Magistralei 6 de metrou este de aproximativ 1,3 miliarde euro (TVA inclus) iar în acest moment finanţarea este asigurată parţial de (JICA), printr-un împrumut în valoare de aproximativ 330 milioane euro, parţial din bugetul de stat.

Lucian Sova şi Rovana Plumb, au discutat la Bruxelles cu comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţiu, despre aprobarea de către CE a proiectului magistralei M6 de metrou, care face legătura cu Aeroportul Otopeni.

“Discuţiile au fost constructive şi ambele părţi au convenit să urmărească implementarea la standarde înalte de calitate a proiectului. Comisia Europeană va transmite în curând autorităţilor de la Bucureşti o scrisoare de răspuns la clarificările prezentate de partea română”, precizează reprezentanţii instituţiei.

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-a discutat despre posibilitatea realizării unei legături rutiere rapide între Transilvania şi Moldova. Scopul comun este ca studiile pregătitoare pentru implementarea la standarde europene a acestei legături să se facă în perioada curentă de programare, iar traseul va fi stabilit astfel încât să aducă beneficii economice atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană.

La jumătatea lunii martie a acestui an, Comisia Europeană a solicitat Metrorex clarificări cu privire la cererea de finanţare pentru proiectul Magistrala 6 (1 Mai – Otopeni).

În luna decembrie 2017, România a solicitat Comisiei Europene, finanţarea proiectului “Magistrala M6. Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (1 Mai – Otopeni)” din fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

În martie 2018, Comisia Europeana a transmis observaţii şi solicitări de clarificare cu privire la Cererea de finanţare transmisă. În data de 14.03.2018, reprezentanţii Metrorex, ai Ministerului Fondurilor Europene şi ai Ministerului Transporturilor au avut o primă discuţie cu reprezentanţii Comisiei Europene cu privire la solicitările de clarificare cerute de Comisia Europeană, în legătura cu acest proiect, care vizează, în principal, următoarele:

* analiza opţiunilor, faţă de care s-au solicitat informaţii suplimentare cu privire la variantele de traseu analizate;

* justificarea valorii proiectului (costul total şi costul unitar) raportat la costurile proiectelor similare de construcţie a metroului din Bucureşti;

* analiza cererii de transport, cu luarea în considerare a impactului realizării celui de-al doilea terminal al Aeroportului Otopeni, rezultatele modelului de trafic, impactul asupra traficului pe DN1 pe perioada construcţiei;

* graficul de implementare a proiectului.

În cadrul discuţiilor tehnice, au fost clarificate mai multe aspecte legate de aceste solicitări şi informaţiile suplimentare se vor regăsi în răspunsurile pe care Metrorex le va transmite în termenul solicitat de Comisia Europeană, respectiv 2 luni de la data primirii cererii de clarificare”, precizau, în martie, reprezentanţii Metrorex.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here