Proiectul de modificare a OUG 114 are avizele BNR şi Băncii Centrale Europene, urmând să fie adoptat de Guvern în şedinţa de vineri

0
542

”Marţi, 26 martie, a venit răspunsul de la Banca Centrală Europeană, avizează acest proiect”, a declarat ministrul înt-o intervenţie telefonică la un post TV.   Modificările care vor fi discutate în şedinţa de Guvern de vineri vor privi prevederile pentru sistemul bancar, pilonul II de pensii, partea de energie, partea de comunicaţii, tot ce este agreat în piaţă, a spus ministrul.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) care schimbă OUG nr. 114/2018 a fost realizat de Gheorghe Gherghina, membru al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) şi care anterior a lucrat peste 25 de ani la Ministerul Finanţelor, arată metadatele proiectului, citate de G4media.

Ultimele modificări aduse OUG 114 schimbă „taxa pe lăcomie” impusă băncilor în funcţie de creşterea ROBOR, într-o „taxă pe hărnicie” raportată la cota de piaţă a băncilor.

Finanţele au publicat spre dezbatere publică, proiectul de modificare a OUG nr. 114/2018, prin care schimbă taxa pentru bănci, unele dintre reglementările din energie şi Pilonul II.

Potrivit acestui proiect, cotele taxei pe activele bancare sunt:

*0,4%/an pentru bancile care deţin o cota de piaţă mai mare sau egală cu 1%;

*0,2%/an, pentru cele cu o cota de piaţă mai mică de 1%.

Noile prevederi se aplică pentru taxa datorată de bănci începând cu acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here