Proiectul de lege, prin care pensiile speciale ar putea fi eliminate,  a fost depus la Senat

0
1096

Un proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale, de care beneficiază în prezent, foştii parlamentari, judecători, procurori, personalul auxiliar al instanţelor şi parchetelor, foşti angajaţi ai Corpului Dioplomatic, dar şi foştii angajaţi ai MApN şi MAI, a fost depus recent la Senat.

Deputaţii, senatorii, judecătorii, procurorii, dar şi militarii şi poliţiştii sunt doar câteva dintre categoriile de bugetari ce ar putea pierde pensiile speciale pe care le primesc în prezent, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbaterea senatorilor la data de 12 februarie.

Iniţiatorii sunt doi senatori PNL – Romulus Burlacu şi Florin Cîţu – şi doi deputaţi PNL – Cristian Buican şi Gigel Ştirbu -, proiectul fiind înregistrat marţi 12 februarie.

Schimbările ce vizează pensiile speciale se regăsesc în Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu, document ce a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere şi care are nevoie, pentru a se putea aplica, de aprobarea Parlamentului, a şefului statului şi de oficializare, prin publicarea în Monitorul Oficial.

Iniţiativa legislativă prevede eliminarea pensiilor de serviciu sau, aşa cum mai sunt ele cunoscute, pensii speciale, pentru o serie de categorii de lucrători la stat.

Mai exact, vorbim despre propunerea de eliminare a pensiilor speciale pentru :

*deputaţi şi senatori,

*judecători şi procurori,

*personalul auxiliar de specialitate ai instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor,

*militari si poliţişti,

*funcţionari publici cu statut special,

*funcţionari publici parlamentari,

*membri ai corpului diplomatic şi consular al României, ai Curţii Constituţionale,

*personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Potrivit iniţiatorilor, anomaliile “generate de existenţa pensiilor de serviciu sunt de ordin social şi financiar şi influenţează negativ societatea românească. Astfel, în rândul majorităţii populaţiei, există un sentiment de dezaprobare, nemulţumire şi frustare  faţă de acest sistem de pensii de serviciu. Conform unei cercetări sociologice, peste 80% din populaţia României solicită eliminarea pensiilor de serviciu, cunoscute ca pensii speciale”.

Datele privind pensiile speciale, furnizate pe luna decembrie de Casa Naţională de Pensii Publice, arată o creştere uriaşă a pensiilor magistraţilor, cu aproape 1.500 de lei faţă de luna septembrie, creşterea neputând fi justificată prin raportarea la salariul minim pe economie care a crescut abia din luna ianuarie.

Astfel, potrivit datelor CNPP, în luna decembrie, numărul magistraţilor care primeau pensii speciale era de 3.629, faţă de 3.568 în luna septembrie, pensia medie primită de aceştia fiind de 17.537 lei, faţă de 16.063 lei în septembrie.

Aproape toţi aceşti bani daţi în plus au provenit de la bugetul de stat, nu din cota suportată din contribuţiile la pensii plătite de foştii magistraţi.

Şi pensiile speciale primite de personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor au crescut de la 3.941 lei în septembrie, la 4.024 lei în decembrie.

În ce priveşte pensiile speciale primite de foştii parlamentari, acestea au crescut cu aproape 100 lei, de la 4.294 lei în septembrie, la 4.382 lei în decembrie.

Pe de altă parte, beneficiari ai pensiilor de serviciu, foşti angajaţi ai MapN, erau anul trecut de aproape 80.000, pensia medie fiind de 3.476 lei lunar. Foştii angajaţi ai Ministerului de Interne, poliţişti, jandarmi sau pompieri erau în 2018 în număr de 78.509, pensia medie încasată fiind de 3.523 lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here