Proiectul de lege a pensiilor stipulează că stagiul de cotizare la pensie luat în calcul include sumele “datorate și plătite” la stat

0
1047
pensii-private

În acest fel 2 milioane de români sunt în pericol să constate că în viitor  vor avea pensile diminuate din cauză că angajatorii nu le-au virat la stat.

Pentru că angajatorii nu au transferat contribuțiile de pensii, angajații pot pierde anii respectivi de vechime.

În acest moment, statul acoperă diferența pentru cei cu contribuțiile neplătite, dar acest lucru se va schimba din 2021, când ar urma să intre în vigoare noua lege a pensiilor.

Din acel moment, dacă nu ai toate contribuțiile virate, pierzi vechimea. Este puțin probabil ca firmele să achite toate sumele datorate la fondul de pensii până în 2021.

În acest moment, cei interesați au mai multe metode de a afla dacă firma a achitat contribuțiile sociale. O primă metodă ar fi să ceară de la departamentul de resurse umane al firmei sau instituției la care lucrează un document oficial, semnat și ștampilat, în acest sens, a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), pentru Libertatea.

Dar această metodă nu este chiar sigură, căci angajatorii se pot sustrage de a da un răspuns sau să mintă pur și simplu.

Cea mai sigură metodă este să te adresezi cu o cerere Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Pe bază de cerere personală, aceasta îți poate arăta exact dacă actualul angajator sau cei anteriori s-au achitat de sarcini.

A treia metodă este una indirectă și nu este foarte sigură. Dacă există vreo bănuială că angajatorul nu virează contribuțiile, se poate verifica dacă nu cumva firma apare în listele de pe site-ul Fiscului privind datornicii. Acestea se publică din trei în trei luni, iar datoriile apar defalcate, fiind incluse chiar și cele de la fondul de pensii. Acesta nu este un indicator exact, deoarece nu se poate ști dacă e fix cazul dumneavoastră sau nu cumva sunt datorii vechi. Totuși, este un bun punct de pornire. În funcție de ceea ce constată, se poate întreba mai departe firma sau Casa de Pensii pentru a obține situațiile exacte.

Potrivit Olguței Vasilescu, ministrul Muncii, din anul 2021 cei interesați vor putea afla acest lucru consultând site-ul Casei de Pensii.

„De ce facem din 2021? Pentru că până acum a fost vina statului. Statul nu s-a protejat şi nu s-a interesat să colecteze aceşti bani. Nu a fost vina angajatului că statul nu şi-a activat toate mecanismele de protecţie, ca să poată beneficia de aceştii bani.

De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate şi dacă banii de contribuţii sunt plătiţi de angajator. Atunci pot interveni instituţiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal”, arăta Vasilescu, într-un interviu recent.

În cazul în care se constată că banii nu au fost virați, există, din nou, mai multe opțiuni. Prima dintre acestea ar fi să depuneți o cerere la angajator prin care să îi puneți în vedere că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile și să îi cereți să vireze banii.

A doua ar fi să se dea în judecată firma sau instituția în cauză. Dezavantajul ar fi că procesele durează mult, dar și existența unor repercusiuni ale demersurilor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here