Proiecte de zeci şi sute de milioane de euro finanţate de peste hotare vor fi dezvoltate în acest an pe tot cuprinsul ţării

0
2078
Proiecte de zeci şi sute de milioane de euro finanţate de peste hotare vor fi dezvoltate în acest an pe tot cuprinsul ţării

Nivelul ISD ( investiţiile străine directe ) în primele 11 luni ale lui 2016 este egal cu cel înregistrat în 2011 şi 2012 la un loc.

Investiţii străine directe (mld. euro)

2008 – 9,5
2009 – 3,4
2010 – 2,2
2011 – 1,8
2012 – 2,1
2013 – 2,7
2014 – 2,4
2015 – 3,0
2016* – 3,9 * Ian.-nov.

Sursa: BNR

105 milioane de euro ar urma să coste noua fabrică de maşini de spălat construită de Arctic lângă Târgovişte. Unitatea va crea 2.500 de locuri de muncă şi produsele sale vor merge cu precădere la export

150.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne ar urma să fie livraţi în 2017, după investiţii totale de circa 200 de milioane de euro. Cele mai multe proiecte se vor inaugura în provincie

În primele 11 luni ale anului trecut, sumele aduse în economia românească de firmele de peste hotare au totalizat 3,93 miliarde de euro, cu 22% mai mult decât în aceeaşi perioadă a lui 2015. Nivelul este unul record pentru ultimii opt ani. Încă nu se ştie cum vor arăta investitiile straine în 2017, însă semnele de până acum sunt unele bune.

Numeroase companii deja prezente în România, dar şi unele care nu au mai făcut niciodată afaceri aici şi-au anunţat intenţia de a construi în viitorul apropiat fabrici, centre logistice, magazine, clădiri de birouri sau complexuri rezidenţiale.

Una dintre cele mai importante proiecte este cel prin care turcii de la Arcelik, deţinătorul producătorului de electrocasnice Arctic, vor construi o fabrică de maşini de spălat la Ulmi, lângă Târgovişte. Investiţia se va derula pe un teren de 70 de hectare şi ar urma să coste circa 105 milioane de euro, din care 37,5 milioane de euro ar urma să fie acoperite dintr-un ajutor de stat. Lucrările au fost deja demarate şi se preconizează ca în 2017 să fie angajate primele 500 de persoane din cele 2.500 care vor lucra în noua unitate. În prezent, Arctic deţine la Găieşti o fabrică de frigidere şi congelatoare, care a produs circa două milioane de bucăţi anul trecut, din care peste 80% au fost exportate.

Tot în zona electrocasnicelor ar urma să se situeze şi o investiţie de 30 de milioane de euro în Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, lângă Cluj.

”Am definitivat negocierea cu un investitor important care va veni în Tetarom III. Compania va demara construcţia fabricii în acest an, din toamnă vor fi preluaţi primii angajaţi, în urma unei selecţii de personal, iar din primăvara anului viitor vor începe producţia”, spunea vara trecută Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Sectorul auto

Și în sectorul de componente auto ar urma să aibă loc mişcări importante în 2017. Chinezii de la Ningbo HuaXiang Electronic Co Ltd ar urma să investească 30 de milioane de dolari la Braşov într-o fabrică de piese şi accesorii pentru autovehiculele Mercedes. Proiectul ar urma să fie demarat în primul trimestru şi să fie terminat până la jumătatea lui 2019. Noua unitate de producţie ar trebui să aibă 15.000 de metri pătraţi şi să creeze 265 de locuri de muncă.

În acelaşi timp, la Brăila ar trebui să fie foarte aproape de finalizare o nouă fabrică de cablaje auto pentru BMW, construită de belgienii de la WDP şi operată de japonezii de la Yazaki. Proiectul, realizat în două etape (prima fiind gata în toamna lui 2015) are 42.000 de metri pătraţi şi a necesitat o investiţie de 23 de milioane de euro.

Tot pe malul Dunării, dar mai la sud, respectiv la Călăraşi, ar urma să devină operaţională o fabrică de parbrize. Aceasta va funcţiona în sediul fostului hipermarket PIC, ce a fost achiziţionat de francezii de la Saint Gobain, care mai deţine o unitate de producţie în oraş.

 ”Linia de producţie ar urma să fie transferată din Polonia, iar întregul proces de demontare, transport şi remontare (inclusiv cel de conversie a clădirii) ar putea dura până la doi ani. În total, vorbim despre 200 de noi locuri de muncă directe şi de încă circa 200 pe orizontală”, explica în toamna lui 2016 fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu.

Produse autohtone la înălţime

Lucruri interesante se vor întâmpla şi în zona industriei aerospaţiale. Anul trecut s-a anunţat că Alloy Corporation, compania americană care deţine o fabrică la Dumbrăviţa, în Maramureş, unde 190 de persoane produc componente pentru Boeing şi Airbus, va construi o nouă unitate lângă Baia Mare. Aceasta se va întinde pe 21 de hectare, va fi situată în imediata apropiere a aeroportului şi, în primă fază, va presupune o investiţie de 30 de milioane de euro şi 250 de locuri de muncă noi. După care, la finalul proiectului, ar urma să fie vorba de 1.500 de angajaţi şi de o investiţie totală de circa 100 de milioane de euro, după cum a dezvăluit Anton Ardelean, primarul din Tăuţii Măgherăuş.

În paralel, belgienii de la Sonaca ar urma să investească aproape 12 milioane de euro într-o fabrică de componente aerospaţiale la Moldoveneşti, lângă Turda. Aici ar urma să lucreze circa 200 de localnici şi să fie construite piese pentru aeronavele Airbus şi Embraer.

 “Noua fabrică de tip greenfield din România va creşte capacitatea Sonaca pentru aprovizionarea marilor producători de avioane cu componente pentru aripile avioanelor. Unitatea de producţie va fi dotată cu echipamente de ultima generaţie”, se arată într-un comunicat de presă din vara anului trecut.

Iar lista unităţilor de producţie ce ar urma să fie ridicate în 2017 ar putea continua cu o fabrică de amidon cu 220 de angajaţi la Medgidia sau cu o unitate de manufactură pentru lenjeria intimă ce ar urma să fie ridicată de un investitor italian în nordul ţării.

Chinezi, suedezi, americani

Și în zona de imobiliare se aşteaptă investiţii străine impresionante în anul care tocmai a început. La Băile Govora ar trebui să demareze construcţia unui complex turistic de lux, dotat cu spital, hotel de cinci stele, vile şi heliport. Firma chineză Zhong Hua CTM Holding a câştigat în urmă cu circa un an licitaţia pentru concesionarea a 20 de hectare de teren în staţiunea vâlceană.

În Capitală se vorbeşte despre planurile Ikea, care îşi doreşte să construiască, pe un teren de 48 de hectare din sectorul 1, un complex cu 10.000 de apartamente, case şi vile, dar şi spaţii de birouri. În total, ar fi vorba de un milion de metri pătraţi construiţi, iar la un preţ mediu de vânzare de 1.000 de euro pe metrul pătrat, investiţia Ikea ar putea duce în final la venituri de un miliard de euro. Se estimează că proiectul s-ar putea derula pe o perioadă de zece ani.

Și în afara Capitalei au fost lansate iniţiative ambiţioase în imobiliare. La Braşov, de pildă, proiectul Signature constă în două blocuri de locuit, cu 14 şi respectiv şapte etaje, cu peste 300 de apartamente. Investiţia de peste 14 milioane de euro este suportată de o companie româno-americană şi prima clădire ar urma să fie gata în mai.

Mai multe malluri

Investitorii străini nu au ocolit nici sectorul de retail. În 2017 ar urma să fie inaugurate în România peste 150.000 de spaţii comerciale moderne, în valoare de circa 200 de milioane de euro. Spre deosebire de 2016, când Capitala s-a îmbogăţit cu două malluri şi câteva alte centre comerciale mai mici, se pare că în 2017 partea leului va fi luată de provincie, în special de oraşe ceva mai mici. Campioni par a fi cei de la NEPI, care ar urma să inaugureze două malluri cu o suprafaţă totală de 45.000 de meri pătraţi la Râmnicu Vâlcea şi Satu Mare şi să-şi extindă centrele comerciale deţinute deja la Sibiu şi Galaţi.

Tot la Sibiu ar urma să se ridice anul acesta, pe terenul fostei fabrici Simerom, lângă Podul Gării, Festival Shopping Center, un mall care va costa circa 70 de milioane de euro şi care ar urma să fie inaugurat în prima parte a lui 2018. Proiectul va avea o suprafaţă închiriabilă de circa 42.000 de metri pătraţi. Asta în timp ce AFI ar urma să înceapă, la ”vecinii” din Braşov, construcţia AFI Palace, care va include un centru comercial de 45.000 de metri pătraţi şi spaţii de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 de metri pătraţi. Și la Iaşi se anunţă o nouă investiţie străină în zona de retail, Auchan urmând să ridice un hipermarket pe terenul fostei fabrici Țesătura TEX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here