Proiect: taxa de 2% introdusă de Guvern pe cifra de afaceri a companiilor din energie se aplică și certificatelor verzi, adică pe subvenția plătită de toți consumatorii de electricitate, inclusiv de populație

0
719

Certificatul verde este un titlul care atestă producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie. Acesta se poate tranzacționa, distinct de cantitatea de energie electrică pe care acesta o reprezintă, pe o piață organizată, în condițiile legii și reprezintă schemă suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Documentul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aflat în consultare publică, ce aprobă metodologia privind calculul și stabilirea contribuției bănești, prevede la art. 19 lit. (c): “cifra de afaceri aferentă activității producătorului de energie electrică și, după caz, de energie termică include și contravaloarea certificatelor verzi, conform reglementărilor Ministerului Finanțelor Publice”.

Această prevedere nu apare însă în OUG 114.

Martin Moise, Primvicepreședintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România –PATRES, a declarat:

“În proiectul ANRE scrie că această contribuţie se aplică şi pentru certificatele verzi. Este ceva în plus faţă de OUG 114, care se referă doar la energie electrică şi gaze, nicidecum la certificatele verzi. Acestea reprezintă o subvenţie. Aplicăm o taxă la o subvenţie? Mi se pare ciudat”,

Potrivit reglementărilor contabile în vigoare, certificatele verzi sunt contabilizate într-un cont special și au valoare doar în momentul tranzacționării. Un astfel de cont special se află în afara bilanțului contabil, astfel că certificatele verzi  nu pot fi luate în considerare atunci când se calculează cifra de afaceri totală, susțin producătorii de energie din surse regenerabile.

Statul român sprijină investitorii în energie verde (regenerabilă) prin intermediul acestor certificate și prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora.

În prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un număr de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumpărate de furnizorii de energie electrică, companiile de profil fiind obligate să aibă o anumită cota de energie regenerabilă în coșul de energie electrică livrată consumatorilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here