Programul de lucru flexibil pentru angajaţi începe să fie aplicat şi în România în condiţiile prevăzute de lege

0
6746
rogramul de lucru flexibil pentru angajaţi

Deşi nu este un beneficiu des întâlnit în companiile din România, unul dintre principalele avantaje în oferirea unui astfel de program este un mediu de muncă relaxat, în care salariaţii se simt mai motivaţi, mai încrezatori, mai productivi şi mai aproape de compania în cadrul careia sunt angajaţi.

Detaşarea de un spatiu de lucru fix precum şi de un şef care să le contorizeze orele de venire şi de plecare de la birou poate avea, conform specialiştilor în psihologie un impact major asupra sănătăţii acestora.

Conform cadrului legislativ, Timpul de Muncă reprezintă perioada în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îşi îndeplineste sarcinile pentru care a fost angajat, conform contractului colectiv de muncă.

Repartizarea timpului de muncă este de regulă uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Exista însă şi situatii în care, angajatorul poate opta pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, însă cu respectarea timpului de lucru de 40 de ore pe săptămână.  

În legislaţia din România (Codul muncii) există mai multe variante de program de lucru flexibil, la care angajatorul poate apela în funcţie de specificul şi nevoile activităţii sale, precum şi de opţiunile salariaţilor. Printre acestea se numără şi programul de muncă individualizat care presupune un mod flexibil de organizare a timpului de lucru.  Astfel, durata zilnică a timpului de muncă de opt ore pe zi în cazul angajaţilor cu normă întreagă se împarte în două perioade: o perioadă fixă şi o perioadă  variabilă .

Perioadă fixă: pe durata ei întreg personalul unităţii ori al diviziunii unităţii la nivelul căreia se aplică programul individualizat de muncă trebuie să se afle la locul de muncă ;

Perioadă variabilă: pe durata ei personalul căruia i se aplică programul individualizat de muncă îşi alege orele de sosire şi de plecare, fiind ţinut numai de respectarea timpului zilnic de muncă .

Companiile care optează pentru un astfel de program trebuie să stie că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi  48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. În plus, pentru anumite activităţi sau profesii stabilite prin contractul de muncă aplicabil se poate negocia, prin contractul colectiv de muncă, perioade de referinţă mai mari de 4 luni, dar care să nu depăşească 6 luni.

Orice modificare adusă contractului de muncă deja semnat se face exclusiv cu acordul angajatului. În felul acesta, compania se asigură că angajatul poate fi operaţional şi în noile condiţii.

Beneficiile pentru angajatorii care ofera un program de lucru individualizat sunt numeroase si de cele mai multe ori in avantajul ambelor parti. Printre acestea se regăsesc:

Motivarea şi retenţia salariaţilor

  • Fidelizarea celor mai buni angajaţi
  • Diminuarea costurilor necesare noii recrutări
  • Cresterea capacităţii creative a angajaţilor
  • Reducerea absenţelor nemotivate
  • Diminuarea riscului de concediu medical

“Specialistii în resurse umane trebuie să înţeleagă că nu mai suntem în anii ’70, când angajaţii trebuiau să lucreze de la ora 9 la ora 5. În 2017, oamenii pot să se conecteze de acasă, de la o cafenea, din parc, de la un hub de lucru şi chiar să fie mai productivi astfel. Recomandăm specialiştilor în resurse umane să-şi lase angajaţii să lucreze măcar o zi pe săptămână de acasă şi să negocieze programe individualizate.

O astfel de abordare poate avea un impact deosebit asupra bunăstării angajaţilor şi reprezintă aproape întotdeauna un liant între companie şi angajat. Practic eu, angajatorul îţi transmit că am încredere în tine, iar tu, angajatul, dacă eşti de bună credinţă ştiu că-ţi vei face treaba  şi că nu mă vei dezamăgi. E un demers firesc al lucrurilor, care n-are de ce să dezavantajeze niciuna dintre părţile implicate.

Desigur că există şi industrii în care un astfel de program flexibil nu poate fi aplicat, cum ar fi spre exemplu industria alimentară, textilă etc. Însă acolo unde este posibil, o astfel de abordare poate ajuta companiile să le confere angajaţilor încredere în propria persoană şi să crească productivitatea.’’.

Printre cele mai des întâlnite industrii cu program flexibil se numără şi industria de IT, publicitate, comunicare, web design, business management si chiar project management, unde e nevoie adesea de creativitate şi orientare către soluţii.’’ a declarat Bianca Dumitriu, Manager Marketing şi Comunicare la agenţia de recrutare Persons.

 Exact ca şi în cazul unui program de muncă fix, evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat este tinută de angajator conform prevederilor art. 119 din Codul Muncii.  De asemenea, angajatorul are dreptul de a verifica activitatea salariaţilor într-un anumit interval orar şi prin metode prevăzute în mod specific în contractul colectiv de muncă.

Pentru a-şi fideliza angajaţii, dar şi din dorinţa de a le creşte încrederea în companie, angajatorii pot stabili astfel de programe individualizate, cu acordul sau chiar la solicitarea salariatului în cauză. Programul de lucru individualizat se face la semnarea contractului individual de muncă, ulterior această modificare fiind posibilă doar prin întocmirea unui act adiţional de către angajator.

În mod obligatoriu, angajatorul trebuie să specifice aceste prevederi în actul aditional, precum şi în regulamentul intern al companiei pentru a fi în acord cu Codul Muncii  şi desigur cu fiecare salariat.

’Toate detaliile privind programul de lucru trebuie lămurite la angajare, înainte de semnarea propriu-zisă a contractului de muncă precum şi a contractului colectiv de munc, astfel încât să fie evitate conflicele de interese dintre angajatorsi angajat, sau dintre un angajat şi un altul. Salariatul trebuie să solicite angajatorului informaţii despre: locul de muncă – unde se va desfăşura munca, ocupaţia, riscurile specifice postului, data la care contractul de muncă începe să producă efecte, durata contractului la CIM pe durată determinată/nedeterminată, durata muncii pe ore/zi  şi ore/săptămână, durata concediului de odihnă, şi bineînţeles toate aspectele privind salariul şi beneficiile. Orice modificare ulterioară presupune o nouă negociere şi implică, aşadar, un schimb de opinii obligatorii înainte.’’ Ileana Ionescu, Senior Recruiter la agenţia de recrutare Persons.

Persons este o agenţie integrată de resurse umane , înfiinţată de către o echipă de antreprenori cu experienţă în mediul de business. Persons furnizează servicii integrate de: Recrutare si Headhunting, Consultanţă în resurse umane şi Administrare de personal şi Salarizare.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here