Profilul economic al zilei

Încrederea în economie măsurată prin indicatorul publicat de Comisia Europeană a scăzut uşor în luna ianuarie la 103,3 puncte (-0,5pp faţă de luna precedentă), dar s-a menţinut peste media pe termen lung de 100 de puncte pentru a 40-a lună la rând. După atingerea unui maxim istoric în martie 2017, încrederea consumatorilor a scăzut constant în ultimele luni pe fondul schimbărilor frecvente ale cadrului fiscal. Cu toate acestea, până în prezent nu s-a observat o încetinire a consumului populaţiei. Managerii din industrie au fost mai puţin optimişti în ianuarie faţă de evoluţia viitoare a producţiei. Pe de altă parte, situaţia din comerţul retail şi din construcţii a fost evaluată ca fiind mai bună de către managerii din domeniile respective.

 Rata şomajului (metodologie Eurostat) a scăzut la 4,6% în decembrie anul trecut de la 4,7% în noiembrie. În decembrie 2016, rata şomajului era 5,5%. Cinci ani consecutivi cu creşteri economice anuale de peste 3% au adus rata şomajului la minime istorice în prezent.

 Ministerul Finanţelor Publice are în plan emiterea de obligaţiuni în lei în valoare de 3,94 miliarde lei în luna februarie, nivel apropiat de emisiunile efective realizate în ianuarie (3,42 miliarde lei). Aceasta ar putea sugera dorinţa evitării reducerii în continuare a volumelor efectiv atrase de pe piaţa locală. Astfel, emisiunea planificată din ianuarie pentru obligaţiunile cu cea mai lungă scadenţă (2031) este de numai 100 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here