Profilul economic al zilei

Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut ieri dobânda principală de refinanţare la 0% şi dobânda la facilitatea de depozit la -0,4%. Conducerea BCE a reafirmat angajamentul menţinerii dobânzilor la niveluri joase „mult după orizontul cumpărărilor nete de active financiare”. În timpul conferinţei de presă, Mario Draghi a declarat că pe baza datelor din prezent sunt foarte mici şansele unei majorări a dobânzii în acest an.

Leul a fost aproape nemişcat în raport cu euro conform cursului BNR de ieri (4,6665) dar a câştigat teren într-o manieră impresionantă în faţa dolarului (1,4% într-o singură zi, curs USDRON al BNR 3,7595). Euro s-a apreciat faţă de dolar spre 1,25 pe pieţele externe iar apoi a revenit spre 1,24, prins între declaraţiile contradictorii făcute de secretarul trezoreriei americane Mnuchin (în favoarea unui dolar slab care a fost văzut ca bun pentru comerţul internaţional) şi de preşedintele Trump care a vrut un dolar puternic. Mario Draghi a contribuit la tot acest flux de comentarii referitoare la ratele de schimb şi a declarat că BCE nu ţinteşte cursul. Draghi a mai sugerat că aprecierea euro ar putea fi rezultatul unei economii puternice a zonei euro.

Ministerul Finanţelor Publice a vândut ieri obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei cu scadenţa în octombrie 2020, la un randament mediu de 3,4%. Suma licitată de investitori a fost de 575,4 milioane lei. Randamentele pe termen mediu şi lung în lei au crescut ieri după comentariile lui Draghi referitoare la tendinţele inflaţioniste din zona euro pe termen mediu care au determinat o creştere a randamentelor obligaţiunilor germane pe 10 ani la maximul ultimelor şase luni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here