Cu un mandat mai scurt de șapte luni, Premierul Mihai Tudose și-a prezentat demisia ieri seară, în condițiile retragerii suportului de către Partidul Social Democrat (PSD) din cauza unor disensiuni între primul ministru și liderul PSD, Liviu Dragnea. După decizia de retragere a sprijinului, Dragnea a declarat că Comitetul Executiv al partidului se va întruni astăzi pentru a desemna un nou premier și pentru a nominaliza noii miniștri social democrați. Președintele Klaus Iohannis nu a făcut încă nicio declarație, dar unele surse susțin că președintele va accepta demisia premierului, ceea ce va deschide calea formării noului cabinet. Dacă Președintele Iohannis refuză totuși demisa Premierului Tudose coaliția la putere va fi forțată să-și demită propriul guvern în parlament, într-o manieră mai mult sau mai puțin asemănătoare cu cea a guvernului anterior. Social democrații și aliatul lor ALDE dețin majoritatea în cele două camere, însă suportul în parlament acordat de UDMR ar putea slăbi în acest an.
Deficitul de cont curent a crescut la o cifră anualizată de 6.2 miliarde euro în noiembrie 2017 de la 5,8 miliarde euro în luna anterioară, în condițiile în care deficitul comercial a continuat să exercite o presiune ascendentă, în timp ce excedentul lunar din balanța serviciilor a atins minimul ultimelor zece luni. Pe de altă parte, ieșirile de fonduri sub formă de dividende au fost în scădere în noiembrie, aceasta datorându-se în principal factorului sezonier. Deficitul de cont curent va rămâne pe o pantă ascendentă în acest an, putând ajunge la 3,8% din PIB de la 3,2% din PIB în 2017.
Ministerul Finanțelor Publice a emis ieri obligațiuni de stat în valoare de 700 milioane lei cu scadența în octombrie 2021 la un randament mediu de 3,63%. Oferta investitorilor a fost de 934 milioane lei. Cealaltă emisiune în schimb de certificate de trezorerie cu maturitatea la 1 an în valoare de 800 milioane lei nu a fost una de succes, în condițiile unei cereri slabe (de doar 709 milioane lei), MFP respingând toate ofertele.