Profilul economic al zilei

Leul a început anul în forţă şi a câştigat 0,4% faţă de euro la nivel zilnic, conform cursului BNR, într-o mişcare similară cu cea a altor monede din regiune. Această evoluţie a leului poate fi privită şi ca o reechilibrare după declinul din ultimele zile ale lunii decembrie care a fost favorizat de volumele mai mici de tranzacţionare din acel moment. Totodată, întărirea sincronizată a monedelor din Europa Centrală şi de Est faţă de euro a avut loc în condiţiile slăbirii dolarului american pe pieţele globale. Majorările de dobândă din SUA din 2018 sunt incluse în mare parte în cursul dolarului de către investitori.

 Luna noiembrie a înregistrat un deficit bugetar de 3,6 miliarde lei, în timp ce deficitul cumulat pentru primele 11 luni din 2017 a fost de 10,2 miliarde lei (1,2% din PIB). Cheltuielile de capital finanţate din surse locale au crescut în noiembrie, în timp ce veniturile bugetului de stat nu au mai fost ajutate de intrări sezoniere mai mari din impozitul pe profit (la fel ca în octombrie) sau din impozite şi taxe pe proprietate (cum se întâmplase în septembrie). Totuşi, o evoluţie pozitivă notabilă a avut loc la nivelul veniturilor bugetare şi aceasta a fost creşterea veniturilor din TVA cu 10,8% faţă de noiembrie 2017, chiar şi în contextul scăderii cotei TVA în trecut. Credem că deficitul bugetar cash a fost sub 3% din PIB în tot anul 2017, cu un rol important jucat de surpriza pozitivă furnizată de creşterea economică de anul trecut şi de distribuirea de dividende extraordinare de către companiile de stat.

 Preşedintele Iohannis a promulgat ieri legea bugetului de stat pe 2018. Bugetul este construit pe o creştere economică de 5,5%, o rată medie a inflaţiei de 3,1%, un curs mediu EURRON de 4,55 şi un deficit bugetar (ESA95) de 2,96% din PIB. Vedem nivelul veniturilor bugetare din acest an ca elementul cheie pentru atingerea ţintei de deficit bugetar. Creşterea economică ar putea încetini, dar pe de altă parte veniturile bugetare ar putea fi sprijinite de înăsprirea prevederilor privind neplata contribuţiilor de asigurări sociale de către companii.

 Ministerul Finanţelor Publice va organiza astăzi prima licitaţie de titluri de stat din 2018 şi va încerca să vândă obligaţiuni în valoare de 200 milioane lei cu scadenţa în aprilie 2020. Oficialii ministerului doresc să emită obligaţiuni în valoare de 4,94 miliarde lei în ianuarie în contextul unei scadenţe importante a unei obligaţiuni emisă iniţial în 2014 şi redeschisă ulterior de mai multe ori (8 miliarde lei vor avea maturitatea pe 17 ianuarie).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here