Profilul economic al zilei

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va organiza astăzi ultima licitație de titluri de stat din 2017 și va încerca să vândă obligațiuni în valoare de 300 milioane lei cu scadența în iunie 2019. Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat până acum echivalentul a 54 miliarde lei în 2017 prin emisiuni de obligațiuni în lei (50%), euroobligațiuni în euro (23%), certificate de trezorerie în lei (20%) și obligațiuni în euro emise pe piața locală (3%). În 2018, MFP intenționează să emită euroobligațiuni în valoare de 4 miliarde euro. În timp ce această țintă poate fi considerată ambițioasă comparativ cu 2,75 miliarde euro împrumutati în acest an, MFP are o alternativă la dispoziție, respectiv majorarea rezervei în valută prin creșterea absorbției de fonduri UE după rezultatele dezamăgitoare din 2017. Totalul necesarului brut de finantare pentru 2018 este estimat la aproximativ 69 miliarde lei (7,7% din PIB). Acest nivel este relativ constant ca pondere în PIB fată de 2017.

 Guvernul a adoptat ieri un proiect de lege pentru aprobarea unui împrumut de 1 miliard de euro de la Banca Europeană de Investitii. Împrumutul are o scadentă de până la 25 de ani, o perioadă de gratie de până la şapte ani şi va fi acordat în cel mult 20 de tranşe până la 31 decembrie 2024. Banii vor fi folositi pentru acoperirea nevoilor de finantare legate de
infrastructura de transport. O implicatie a acestui împrumut este o reducere modestă a emisiunilor de obligatiuni ale Ministerului Finantelor Publice din anii următori. Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru dezbatere şi aprobare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here