Profilul economic al zilei

Rata anuală a inflaţiei a crescut la 3,23% în noiembrie de la 2,63% în octombrie, depăşind aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters (2,95%). Prognoza noastră era de 3,1% iar deviaţia de la datele efective a provenit îndeosebi de la subestimarea majorării de preţ la tutun. Într-o comparaţie cu luna anterioară preţurile de consum au avansat cu 0,66% în noiembrie, atât bunurile nealimentare (+0,86%) cât şi cele alimentare (+0,57%) înregistrând scumpiri importante. Rata inflaţiei CORE2 ajustată (inflaţia totală minus preţuri administrate, volatile, tutun şi alcool) a ajuns la 2,3% în noiembrie de la 1,96% în octombrie, ceea ce arată o acumulare graduală a presiunilor inflaţioniste în economie.

Rata inflaţiei va depăşi limita superioară a ţintei BNR în primul trimestru al anului următor şi se va menţine la niveluri înalte până spre finalul anului, impulsionată de un efect de bază (explicat de reducerile de taxe de la începutul lui 2017) şi de tendinţa de scumpire a alimentelor. Comenzile noi pentru industria prelucrătoare au accelerat semnificativ la 19,4% în termeni anualizaţi în octombrie de la 5,2% în septembrie, ajutate din nou de creşteri solide în cadrul industriei bunurilor de folosinţă îndelungată (+29,1%) şi industriei bunurilor intermediare (+22%). Datele de astăzi sugerează o evoluţie bună a producţiei industriale la final de an cu toate că volatilitatea cifrelor lunare privind comenzile noi reclamă o interpretare prudentă.

Ministerul de Finanţe a respins ieri licitaţia pentru obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2023 în valoare de 200 milioane lei. Suma licitată de investitori a fost redusă, respectiv 190 milioane lei. Tot ieri, BNR nu a mai furnizat lichiditate pieţei printr-o operaţiune repo iar băncile comerciale din sistem au plătit 8,7 miliarde lei către banca centrală la scadenţa operaţiunii repo anterioare de lunea trecută.

Ministerul Economiei a aprobat o finanțare între 227 și 321 milioane lei pentru termocentrala pe gaz cu o putere instalată de 430 MW (eficiență minimă de 55%) pe care Romgaz intenționează să o construiască la Iernut. Investiția este inclusă în Planul Național de Investiții (PNI) și, ca orice obiectiv inclus in acest program, beneficiază de o granturi de până la 25% din costurile eligibile in baza contractelor de finanțare. Noua termocentrală va trebui să fie construită până la finele anului 2020 și o va înlocui pe cea actuală care este învechită. Termocentrala va vinde electricitate în principal ca să echilibreze sistemul energetic național, preţul mediu de vânzare urmând astfel să se situeze cu mult peste prețul mediu cu ridicata (de pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale) sau cel spot (de pe piaţa pentru ziua următoare).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here