Profilul economic al zilei

actiuni piete americane

Comerţul retail a rămas solid în octombrie (+13,6% faţă de octombrie 2016, date neajustate sezonier). La fel ca în lunile anterioare, creşterea a fost imprimată de sectorul nealimentar care a avansat cu 18% după ce piaţa muncii s-a îmbunătăţit atât pe zona publică cât şi pe cea privată. Vânzările prin Internet au fost mai rapide decât comerţul retail pe ansamblu şi au crescut cu 30,3%. Comerţul retail ar putea încetini într-o anumită măsură în lunile următoare după cum sugerează componenta de consum a indicatorului de încredere economică care s-a deteriorat în octombrie şi noiembrie, probabil datorită mediului fiscal în continuă schimbare.

Directorul general al Electrica a declarat că holdingul analizează posibilitatea de a efectua achiziții în sectorul producţiei de energie electrica, agenda de potenţiale preluări de companii vizând rețele de distribuție de electricitate şi /sau de gaze din regiune. Achiziția de facilităţi de producţie de energie regenerabilă este în mod special fezabilă pentru Electrica datorită sinergiilor puternice cu linia de business furnizare. Astfel, Electrica va produce ”in-house”, cel puțin parțial, certificatele verzi de care are nevoie, acestea fiind în prezent cumpărate din piață.

Ministrul Economiei a anunţat că intenționează ca ministerul să revizuiască propunerea de regim de redevențe făcută public în octombrie. Potrivit declaraţiei acestuia, Parlamentul va vota noul regim de redevențe în luna februarie 2018. Regimul fiscal pentru OMV Petrom și Romgaz stabilit în 2004 pentru o perioada de zece ani a fost prelungit pentru încă trei ani de autoritățile române care au evitat să-şi asume până în prezent o decizie în această privinţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here