Profilul economic al zilei

actiuni piete americane

Credem că şedinţa de politică monetară a BNR de marţi va găzdui o dezbatere aprinsă referitoare la momentul majorării dobânzii la facilitatea de depozit a BNR, respectiv acum sau în noiembrie (+25 de puncte de bază la 0,50%). Motivele pentru o majorare a dobânzii chiar acum sunt puternice, dar un astfel de pas ar alimenta aşteptările investitorilor referitoare la noi majorări în perioada imediat următoare, ceea ce va pune presiune în sus pe dobânzile din piaţă. Referitor la dobânda de politică monetară, ne menţinem opinia că aceasta va fi păstrată la 1,75%. O prioritate a BNR ar trebui să fie un proces de ancorare a dobânzilor pe termen scurt la dobânda de politică monetară, iar acest lucru se va realiza în mod optim printr-o majorare iniţială a dobânzii la facilitatea de depozit şi nu prin ridicarea dobânzii de politică monetară.

Presiunile de depreciere a leului au persistat săptămâna trecută, dar acesta a reuşit să se menţină sub pragul de 4,60, având din nou o evoluţie aparte în regiune. În timp ce forintul maghiar a pierdut 0,5% din valoare săptămâna trecută, zlotul polonez a înregistrat un declin de 0,8% în raport cu euro. Evoluţiile recente de pe piaţa valutară locală explică parţial restrângerea lichidităţii din piaţa monetară şi implicit creşterile de dobânzi.

Sectorul rezidenţial este poziţionat pentru o nouă creştere în viitor în condiţiile în care numărul de autorizaţii de construcţii emise pentru clădiri rezidenţiale a fost mai mare cu 11,2% în august 2017 faţă de august 2016. Creşterea cumulată din primele opt luni a fost
de 6,2%.

Numărul de nopţi petrecute de turişti în structurile de primire turistică a crescut cu 3,8% în august faţă de luna similară din 2016, pe fondul unui avans solid al numărului de nopţi petrecute de turiştii străini (+12,4%). Înnoptările turiştilor români în structurile turistice
au crescut mult mai încet (+2,4%).

Rata şomajului (metodologie Eurostat) a scăzut marginal la 5,1% în august de la 5,2% în iulie. O privire asupra tendinţelor şomajului pe termen mai lung arată îmbunătăţirea situaţiei din piaţa muncii în ultimele 12 luni, cu un declin al ratei şomajului de 0,6pp în acest interval.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here