Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Câștigul salarial mediu net a crescut cu 0,5% în iulie față deluna anterioară, accelerând în termeni anuali până la 15,1%. Media mobilă la douăsprezece luni a urcat ușor la 14,2% în
iulie, în timp ce salariul net real a rămas practic neschimbat la 14%, în condițiile în care, chiar dacă timid, inflația medie anuală a reintrat în teritoriul pozitiv pentru prima dată din octombrie 2015. Top 3 sectoare cu cele mai dinamice salarii (media ultimelor douăsprezece luni) a rămas nemodificat în iulie față de iunie: ”sănătatea și asistența socială”, ”activitățile culturale și recreative”, și ”educația”, zone care au beneficiat din plin de majorările salariale propuse de guvernul social-democrat. Top 3 industrii cu cele mai mari câștiguri salariale (media ultimelor douăsprezece luni) au fost ”activitățile de servicii IT și activități informatice”, fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea petrolului” și ”extracția petrolului brut și gazelor naturale”. Numărul de salariați aferent lunii iulie nu a fost încă publicat, dar ne așteptăm la o continuare a creșterii susținute în special de sectoarele care au un profil sezonier accentuat (agricultură și hoteluri –restaurante).

 Ministerul Finanțelor Publice va redeschide astăzi o emisiune de obligațiuni de stat în sumă de 500 milioane lei și cu scadența în aprilie 2020. Redeschiderea anterioară a avut loc la data de 10 septembrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here