Profilul economic al zilei

Grafic financiar
Grafic financiar

La conferinţa de presă după menţinerea dobânzii de politică monetară la 1,75% guvernatorul Isărescu a spus că BNR a majorat prognoza de inflaţie, în special pe termen scurt. Argumentele în favoarea unei modificări a politicii monetare în viitor se acumulează dar BNR se va uita şi la deciziile altor bănci centrale din regiune, inclusiv la Banca Centrală
Europeană. Guvernatorul a mai spus că singura ţară comparabilă din punct de vedere a dobânzilor este Polonia. Credem că dobânda de politică monetară ar putea fi menţinută la 1,75% în acest an şi nu excludem o eventuală majorare a dobânzii la facilitatea de depozit a BNR, mai ales dacă Banca Centrală Europeană va anunţa reducerea programului de cumpărări de active financiare.

Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă de urgenţă care limitează pensiile de serviciu ale personalului MAI, MApN, serviciilor de informaţii, Curţii de Conturi, foştilor diplomaţi şi piloţi civili precum şi ale parlamentarilor. Creşterile viitoare ale pensiilor se vor face în funcţie de rata inflaţiei iar pensiile nu vor mai putea depăşi media salariilor cuprinse în baza de calcul. Indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost plafonată la 8.500 lei pe lună începând din septembrie.

Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 200 milioane lei cu scadenţa în iulie 2027.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here