Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Fitch a menţinut ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă şi a spus că există riscul intrării din nou în procedura de deficit bugetar excesiv a Comisiei Europene în acest an după ce România abia a ieşit din procedură în 2013. Agenţia de rating estimează un deficit bugetar de 3,7% din PIB în 2017 şi vede o incompatibilitate între planurile fiscale expansioniste ale guvernului şi ţintele oficiale de deficit bugetar, care sunt prea optimiste. Creşterea economică este prognozată de Fitch la 5,1% în acest an şi 3,4% în 2018 după ce stimulul fiscal se va estompa.

Deficitul contului curent din cadrul balanţei de plăţi (suma ultimelor 12 luni) a scăzut la 4,2 miliarde euro la finele lunii mai de la 4,6 miliarde euro la sfârşitul lunii aprilie. Dezechilibrul extern aferent doar lunii mai a fost mai mic, ceea ce a imprimat o evoluţie favorabilă pe ansamblul ultimelor 12 luni. Intrările de subvenţii europene pentru agricultură au crescut în mai şi au atenuat expansiunea deficitului comercial pe partea de bunuri. Pentru acest an estimăm un deficit de cont curent de 5,8 miliarde euro (3,2% din PIB), în adâncire faţă de nivelul din 2016 (2,3% din PIB) dar situat totuşi la un nivel care nu pune în pericol stabilitatea financiară.

Leul a rămas în apropierea nivelului din ziua anterioară (curs EURRON al BNR: 4,5645), într-o zi în care alte monede din regiune (zlot, forint) s-au apreciat consistent faţă de euro. Publicarea unor date economice sub aşteptări în SUA au temperat aşteptările privind noi majorări ale dobânzii FED.

Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 400 mil. lei cu scadenţa în febr. 2025.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here