Profilul economic al zilei

Cursul EURRON comunicat ieri de BNR (4,5025) a arătat o nouă depreciere a leului într-un context internaţional marcat de posibilitatea majorării dobânzii FED în lunile următoare. Leul s-a depreciat şi faţă de dolar (curs BNR 4,0126), cu o variaţie zilnică de 0,6%. Totuşi, tendinţa de depreciere a leului în raport cu euro a fost mai puţin puternică decât cea de miercuri. Lichiditatea pieţei valutare locale a fost mai mare decât în trecut deoarece unii clienţi comerciali au considerat nivelurile actuale de curs pentru euro şi dolar ca fiind atractive.

§  Ministerul de Finanţe a vândut obligaţiuni cu scadenţa în decembrie 2022 în valoare de 300 milioane lei, cu un randament mediu de 3,2%. Randamentul a crescut cu 20 de puncte de bază faţă de licitaţia anterioară pentru maturitatea decembrie 2022 care a avut loc în urmă cu o lună. Cererea investitorilor a fost de 602 milioane lei.

§  Ministerul de Finanţe a vândut ieri euroobligaţiuni cu scadenţa la 12 ani în valoare de 1 miliard de euro la mid-swap plus 225 de puncte de bază, ceea ce reprezintă un randament de aproximativ 3%. Cererea investitorilor instituţionali a fost amplă şi s-a situat la 1,85 miliarde euro. Găsirea unui moment oportun pe pieţele internaţionale cu lichiditate ridicată, tensiuni externe mai mici decât cele din urmă cu câteva luni şi stabilitate pe plan local a favorizat consolidarea rezervei de lichiditate în valută a Ministerului de Finanţe.

§  Ministerul de Finanţe va organiza luni o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 400 milioane lei cu scadenţa în martie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here