Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Piața valutară locală a fost ceva mai animată ieri cu volume tranzacționate aflate la medie și în creștere față de ziua precedentă. Leul a avut o tendință de depreciere față de euro până la prânz, banca centrală cotând oficial moneda națională la 4,5505. Tendința s-a inversat însă după amiază, pe fondul apariției unor ordine de vânzare euro venite din străinătate. Moneda unică europeană a continuat ieri să piardă teren în fața dolarului american, acesta din urmă fiind într-o oarecare măsură ajutat și de evoluția unor date macroeconomice, cum sunt prețurile producției industriale și șomajul, care a fost favorabilă continuării majorării ratei de dobândă în SUA.

Ministerul Finanțelor Publice a vândut ieri certificate de trezorerie în valoare de 1 miliard de lei. Cererea din partea investitorilor a fost solidă (2,3 miliarde lei), iar randamentul mediu a fost 0,87%, în ușoară scădere față de o emisiune similară din 6 aprilie a.c. Pe piața secundară, curba randamentelor s-a mișcat foarte puțin față de sesiunea anterioară.

Construcțiile au rămas în recul în primul trimestru din acest an, scăzând la nivel anual și în termeni reali cu 6,4%. Segmentul rezidențial a fost singurul care a înregistrat creștere, în timp ce zonele nerezidențială și inginerească au afișat dinamici anuale negative. În aceste condiții, sectorul construcțiilor ar putea încetini creșterea economică în primul trimestru din 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here