Profilul economic al zilei

Companiile Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom

Leul a continuat să se aprecieze ieri, cursul oficial comunicat de BNR fiind de 4,55 față de euro pe fondul unor volume tranzacționate în creștere față de cele înregistrate în sesiunea anterioară (vineri). Tendința de apreciere a fost însă mai pronunțată la nivelul celor două monede regionale de comparație, zlotul și forintul. Amânarea votului asupra anulării legii pentru servicii medicale (Obamacare) de vinerea trecută și lipsa altor știri importante a dus la o continuare a aprecierii monedei unice europene față de dolarul american în prima zi din această săptămână.  

§  Ministerul de Finanţe a vândut pe piața locală obligațiuni în euro, suma atrasă (240 mil. euro) fiind ușor mai mare decât ținta indicativă (200 mil. euro). Emisiunea care este de fapt o redeschidere a uneia anterioare maturizează în februarie 2021 și a avut un randament mediu de 0,42%, oferta totală înaintată de investitori fiind de 516,4 milioane euro.

§  Execuția bugetară pe luna februarie s-a încheiat cu un deficit de peste 2,6 miliarde lei, sub nivelul înregistrat în februarie anul trecut (-3,95 mld. lei). Veniturile la buget au fost mai mari cu 675 milioane lei față de februarie 2016, fiind susținute de încasări mai mari din contribuțiile sociale și de veniturile din contribuția datorată pentru medicamente. Cheltuielile au fost mai mici decât în februarie 2016 (-648 mil. lei), ca urmare a scăderii puternice a cheltuielilor de investiții (-72% anual). Cheltuielile cu salariile și asistența socială au crescut semnificativ.       

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here