Datele publicate ieri de Eurostat au arătat că România s-a aflat în topul creşterii economice din UE în T4 2016 dintre cele 20 de ţări care au publicat date până în prezent. Creşterea de 4,8% în termeni anuali pe date ajustate sezonier a fost cea mai puternică din UE în T4 2016, în timp ce avansul de 1,3% calculat faţă T3 a plasat România pe locul doi după Polonia. Pentru acest an estimăm o creştere economică de 4,3% pe seama consumului populaţiei.
Rata anuală a inflaţiei a redevenit pozitivă în ianuarie după un an şi jumătate în condiţiile disipării efectelor reducerilor consecutive ale TVA-ului din trecut. Preţurile de consum au crescut astfel cu 0,1% în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în timp ce într-o comparaţie cu decembrie 2016 s-au redus cu 0,2%. Pentru acest an estimăm o creştere graduală a inflaţiei spre 2,2% în decembrie. Plasarea inflaţiei în apropierea punctului central al ţintei BNR în decembrie 2017 (2,5%) ar putea oferi BNR confortul menţinerii dobânzii de politică monetară la 1,75% în acest an.
Leul s-a depreciat foarte uşor în raport cu euro şi a fost cotat de BNR la 4,5048 pe o piaţă cu un volum destul de redus al tranzacţiilor valutare. Alte monede din regiune au evoluat aproape plat faţă de ziua anterioară, pieţele valutare fiind astfel destul de calme ieri în Europa Centrală şi de Est.
Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 300 milioane lei cu scadenţa în aprilie 2024.