Profilul economic al zilei

§  Ministerul Muncii a prezentat ieri proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului bugetar care îşi propune să corecteze unele inechităţi salariale. Noul cadru legislativ aduce creşteri salariale în sănătate şi introduce bonusuri de performanţă în sănătate şi educaţie. Costul bugetar este de 2,3 miliarde lei (0,3% din PIB). Vor fi aproximativ 400.000 de beneficiari ai acestor majorări salariale, dintr-un total de 1,2 milioane persoane plătite din fonduri publice. Această reformă este binevenită pentru modernizarea sistemului bugetar din România dar credem ca este necesară o gestionare atentă a presiunilor suplimentare asupra bugetului de stat într-un an în care există riscul depăşirii deficitului bugetar de 3% din PIB.  

§  După aprecierea de luni, leul a fost cotat ieri de către BNR la 4,4864, aproape neschimbat faţă de ziua anterioară. Evoluţia zlotului şi a forintului pe celelalte pieţe valutare importante din regiune a fost, de asemenea, lipsită de istoric, cu variaţii zilnice mici. 

§  Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în decembrie 2022 în valoare de 300 milioane lei. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here