Profilul Economic al zilei

actiuni piete americane
  • Proiectul de buget pentru anul 2017 va fi aprobat de guvern în cursul zilei de vineri, conform declarațiilor premierului Grindeanu, urmând ca în seara aceleiași zile acesta să fie transmis la Parlament. Bugetul prevede un deficit de 2,99% din PIB pe standarde ESA, acesta fiind limita maximă impusă prin Tratatul de la Maastricht. Creștere economică pe care guvernul o estimează pentru acest an este de 5,2%.
  • Leul s-a apreciat ușor ieri, cursul oficial comunicat de BNR fiind de 4,4939 față de euro, pe fondul unei creșteri semnificative a volumului tranzacțiilor. Întărirea leului a fost în ton cu cea a zlotului și forintului, însă de amplitudine mai redusă. Dolarul american a dat și ieri semne de slăbiciune, în condițiile în care detaliile așteptate de participanți cu privire la politica fiscală și de dereglementare din SUA întârzie să apară.
  • Ministerul Finanțelor Publice va vinde astăzi obligațiuni de stat cu maturitatea iulie 2027, în valoare de 300 milioane lei. Aceasta este ultima licitație de titluri de stat aferentă lunii ianuarie a.c. Pe piața secundară, randamentele la obligațiunile de stat care maturizează în 3 și 10 ani au urcat ușor, investitorii fiind mai degrabă interesați de capătul scurt al curbei randamentelor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here