Profilul economic al zilei

Companiile Hidroelectrica, Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom

Vineri, BNR ar putea menţine neschimbate atât dobânda de politică monetară (la 1,75%) cât şi rezervele minime obligatorii pentru lei (8%) şi valută (10%) în aşteptarea bugetului pe 2017. Posibilele schimbări ale cadrului fiscal vor influenţa rata inflaţiei din acest an iar BNR va adopta, cel mai probabil, o atitudine prudentă la prima şedinţă de politică monetară din 2017. Scenariul nostru actual arată o creştere graduală a inflaţiei la 1,7% în decembrie 2017 de la un nivel estimat de -0,6% în decembrie 2016, dar cu toate acestea presiunile inflaţioniste vor fi modeste şi ar putea permite menţinerea dobânzii la 1,75% în perioada următoare.

Leul a încheiat anul la 4,5411 în raport cu euro (curs BNR), aproape neschimbat faţă de ziua precedentă, pe fondul evenimentelor în plină desfăşurare referitoare la formarea noului guvern. Volumul tranzacţiilor valutare a fost ridicat datorită unor operaţiuni specifice închiderii de an. Şi celelalte monede din regiune (zlot şi forint) au fost în linii mari neschimbate faţă de şedinţele anterioare de tranzacţionare.

Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei scadente în februarie 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here