Profilul economic al zilei

Dolarul a atins un maxim istoric în raport cu leul:

PSD a cerut primului ministru tehnocrat Dacian Cioloş să amâne o serie de măsuri de relaxare fiscală planificate pentru 2017 în noul Cod Fiscal. TVA-ul ar urma să nu mai fie redus la 19%, taxa pe stâlp ar rămâne în vigoare, la fel s-ar întâmpla şi cu acciza suplimentară la combustibili iar contribuţiile de asigurări de sănătate ar trebui să nu mai fie plafonate la cinci salarii medii brute. Bugetul de stat ar economisi aproximativ 0,9% din PIB în 2017 în condiţiile în care relaxarea fiscală de amploare riscă să producă un derapaj în viitor. Discuţiile pe această temă sunt în desfăşurare.

§ Producţia industrială a fost modestă în octombrie, cu o creştere de numai 0,8% faţă de luna similară din 2015 (date ajustate sezonier). Industria extractivă şi cea energetică au continuat să scadă, în timp ce industria prelucrătoare orientată spre export a avansat cu 5,7%. Performanţa slabă a industriei în condiţiile unei dinamici alerte a consumului populaţiei contribuie la adâncirea deficitului comercial şi arată orientarea destul de slabă a industriei spre piaţa internă.

§ Leul a rămas insensibil la discuţiile referitoare la formarea unui nou guvern şi a rămas aproape nemodificat în raport cu euro (curs BNR: 4,5075). Toată atenţia investitorilor este orientată astăzi asupra deciziei de politică monetară a FED (21:00 ora României) unde se aşteaptă o majorare cu 25 de puncte de bază a dobânzii.

§ Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în februarie 2019 în valoare de 500 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here