Profilul economic al zilei

Datele cumulate pe primele zece luni arată o încetinire atât a exporturilor cât şi a importurilor de bunuri, ceea ce ar putea indica o pierdere de viteză a economiei în trimestrul al patrulea. Evoluţia lucrărilor de construcţii din octombrie a fost de asemenea dezamăgitoare (-0,2% faţă de octombrie 2015), cu investiţii foarte mici în construcţii inginereşti. Estimarea noastră pentru avansul economic din acest an este de 4,5% cu o contribuţie importantă a consumului populaţiei, iar în 2017 estimăm o încetinire la 3,2%, un nivel apropiat de potenţialul din prezent.

§ Leul s-a depreciat uşor faţă de euro iar BNR a stabilit un curs de 4,5067. O tendinţă similară a fost resimţită şi în cazul zlotului polonez, impactul alegerilor parlamentare asupra pieţei valutare locale fiind astfel aproape insesizabil. Evenimentul central pe pieţele valutare în această săptămână este decizia de politică monetară a FED (anunţată miercuri la 21:00 ora României) unde o majorare cu 25 de puncte de bază a dobânzii este scenariul celor mai mulţi investitori.

§ Ministerul de Finanţe a împrumutat o sumă mai mică la licitaţia de ieri pentru obligaţiuni cu scadenţa în martie 2021 ca urmare a randamentelor mai mari solicitate de investitori. Ministerul de Finanţe a atras astfel din piaţă 425 milioane lei, sub nivelul planificat de 500 milioane lei, la un randament mediu de 2,47% (+33 puncte de bază faţă de licitaţia de acum două luni). Cererea investitorilor a fost destul de slabă şi s-a situat la 561 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here