Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

§ Rata anuală a inflaţiei a scăzut la -0,7% în luna noiembrie de la -0,4% în octombrie în condiţiile ieftinirii serviciilor faţă de luna anterioară (-0,1%) şi a unei evoluţii plate a mărfurilor nealimentare. Estimăm o creştere treptată a inflaţiei spre 1,7% în decembrie 2017, dar cu toate acestea presiunile inflaţioniste se vor menţine relativ modeste ceea ce va da BNR posibilitatea păstrării dobânzii de politică monetară la 1,75% pe tot parcursul anului viitor. Prima majorare a dobânzii ar putea veni abia la începutul lui 2018.

§ Leul s-a apreciat uşor faţă de euro pe o piaţă calmă, care nu a fost cuprinsă de febra alegerilor parlamentare. Cotaţia EURRON a BNR a fost stabilită la 4,4985, cu o variaţie zilnică minoră de 0,1%. Decizia Băncii Centrale Europene de joi de extindere a cumpărărilor de active financiare pentru încă 9 luni dar cu o sumă diminuată a întărit dolarul faţă de euro spre 1,0560 pe plan extern. Prin urmare, leul s-a depreciat puternic în faţa monedei americane (curs BNR: 4,2361, cu o variaţie zilnică de 1,6%).

§ Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei cu scadenţa în martie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here