Profilul economic al zilei

Producţia industrială a arătat semne timide de redresare în luna septembrie şi a crescut cu 1,4% faţă de luna similară din 2015. Creşterea din septembrie fost apropiată de cea din luna august (1,6%) şi a marcat o redresare faţă de o medie de 0% în primele şapte luni ale anului. Datele referitoare la industrie sunt pozitive din perspectiva acoperirii cererii interne de bunuri de consum şi de investiţii preponderent din producţia locală şi nu prin importuri.

  • Leul a pierdut teren în raport cu moneda unică europeană şi a fost cotat de către BNR la 4,5158. Pe alte pieţe din regiune s-a observat o oprire a tendinţei de depreciere a monedelor naţionale faţă de euro (zlot, forint).
  • Randamentele titlurilor de stat în lei au crescut ieri cu 5 puncte de bază pentru segmentul cuprins între 6 şi 12 luni şi cu aproximativ 10 puncte de bază pentru obligaţiunile cu scadenţe între 5 şi 10 ani.
  • Presiunile de creştere a randamentelor sunt în continuare vizibile şi pe piaţa primară a titlurilor de stat iar Ministerul de Finanţe a vândut obligaţiuni cu scadenţa în februarie 2019 în valoare de 160 milioane lei, sub planurile iniţiale de 400 milioane lei, cu un randament mediu de 1,36% (+14 puncte de bază faţă de licitaţia anterioară de acum două săptămâni şi jumătate). Cererea investitorilor a fost de 542 milioane lei, dar împrumutarea întregii sume ar fi condus la costuri mai ridicate pentru Ministerul de Finanţe pe care acesta nu este dispus să le accepte în prezent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here