Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Rata anuală a inflaţiei a crescut uşor la -0,4% în octombrie de la -0,6% în septembrie după scumpirea sezonieră a alimentelor. Inflaţia ar putea deveni din nou pozitivă în ianuarie 2017, dar creşterea sa de anul viitor va fi cel mai probabil una lentă (decembrie 2017: 1,7%) care va da BNR posibilitatea să menţină dobânda neschimbată la 1,75%.

Leul s-a depreciat atât faţă de euro cât şi faţă de dolar, cursurile comunicate vineri de BNR fiind 4,5125 (+0,3%) şi respectiv 4,1469 (+0,5%). Dacă în cazul leului a fost prima zi de depreciere mai importantă după alegerile din SUA, alte monede din regiune precum zlotul şi forintul au continuat seria slabă din ultimele trei zile cu un declin cumulat de 1,5-2% faţă de euro. Posibila creştere a dobânzilor în SUA în tandem cu politici protecţioniste au afectat o serie de ţări emergente, inclusiv Europa Centrală şi de Est, chiar dacă expunerea lor pe dolar este mai mică decât în Asia şi America de Sud.

Randamentele titlurilor de stat în lei au continuat să crească vineri, cu o mişcare mai puternică în cazul scadenţelor lungi care sunt expuse fluctuaţiilor de încredere a investitorilor străini. Randamentele certificatelor de trezorerie pe 6 şi 12 luni au crescut cu aproximativ 5 puncte de bază, iar obligaţiunile pe 3, 5 şi 10 ani au cunoscut mişcări în sus ale randamentelor de 10-15 puncte de bază.

Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 400 cu scadenţa în februarie 2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here