Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

BNR a menţinut neschimbate atât dobânda de politică monetară (1,75%) cât şi rezervele minime obligatorii pentru lei (8%) şi valută (10%). Rata inflaţiei este prognozată în creştere în 2017 pe măsura disipării efectelor reducerii TVA dar şi datorită existenţei unui excedent de cerere agregată. Configuraţia bugetului pentru 2017 este văzută de BNR ca un risc la adresa inflaţiei. În opinia noastră aceasta sugerează riscul unor majorări de taxe după alegeri pentru menţinerea deficitului bugetar sub control. Credem că următoarea decizie a BNR ar putea fi o îngustare a coridorului simetric de dobânzi pentru facilitatea de credit şi facilitatea de depozit, ceea ce va însemna o mică întărire a politicii monetare prin creşterea dobânzilor din piaţă spre dobânda de politică monetară. În 2018 am putea asista şi la o majorare a dobânzii de politică monetară.

  • Leul a rămas stabil faţă de euro vineri nefiind influenţat de decizia de politică monetară a BNR, iar cursul comunicat de Banca Centrală a fost 4,5015. Monedele naţionale din regiune au evoluat diferit vineri, cu o întărire importantă  a forintului maghiar în raport cu euro şi evoluţii relativ plate ale leului şi zlotului. Aprecierea forintului a avut la bază motive locale, respectiv creşterea ratingului de ţară de către Moody’s.
  • Ministerul de Finanţe va organiza astăzi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 400 milioane lei cu scadenţa în februarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here