Profilul economic al zilei

piete financiare

Moody’s va revizui astăzi ratingul României, decizia putând fi comunicată în timpul serii. În prezent Moody’s evaluează datoria pe termen lung în valută a României la Baa3. Credem că ratingul României ar putea fi păstrat neschimbat dar Moody’s ar putea atrage atenţia asupra riscurilor care decurg din creşterea deficitului bugetar şi a celui de cont curent.

Leul s-a depreciat în continuare în raport cu euro (0,1% conform cursului BNR) iar cotaţia oficială a băncii centrale a fost stabilită la 4,4757. Piaţa a fost mai animată decât de obicei, cu o valoare mai mare a tranzacţiilor valutare. Tendinţa recentă de depreciere a leului a fost imprimată de poziţionarea investitorilor în aşteptarea unei posibile majorări a dobânzii în SUA până la finalul anului, ceea ce ar putea determina ieşiri de capitaluri din unele pieţe. Cu toate acestea, ieri s-a observat o temperare a presiunilor de depreciere a monedelor din regiune iar pe unele pieţe monedele naţionale chiar au câştigat teren faţă de euro.

Ministerul de Finanțe a vândut obligaţiuni cu scadenţa în martie 2021 în valoare de 500 milioane lei, cu un randament mediu de 2,13% (-27 puncte de bază faţă de licitaţia similară de acum o lună). Cererea investitorilor a fost de 999 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here