Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

ndicatorul de încredere în economia românească publicat de Comisia Europeană s-a îmbunătăţit cu 0,4 puncte în iulie şi a atins 103,6 puncte (media pe termen lung: 100 puncte). A crescut încrederea mediului de afaceri din servicii, comerţ retail şi construcţii în timp ce încrederea din industrie s-a deteriorat. Consumatorii au fost marginal mai pesimişti în iulie. În ultimele luni indicatorul de încredere în economie a oscilat în jurul valorii de 103 puncte, ceea ce arată o stabilizare a creşterii economice la aproximativ 4% în 2016. Şocurile adverse care îşi vor pune amprenta asupra economiei mai ales din 2017 (Brexit, Turcia, încetinirea creditării ipotecare) vor conduce cel mai probabil la un avans economic mai lent, de 3,6%.

Leul s-a întărit în raport cu euro într-o mişcare oscilatorie în care a recuperat o parte din terenul pierdut în ultimele zile. BNR a stabilit un curs EURRON de 4,4615. Variaţia zilnică a leului în faţa dolarului a fost semnificativă iar leul s-a apreciat cu 1% la 4,0219 după ce dolarul a atins niveluri apropiate de 1,11 în raport cu euro într-un răspuns al pieţelor financiare la decizia FED de miercuri de a menţine dobânda nemodificată.

Ministerul de Finanţe are în plan emiterea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni în lei în valoare de 4,44 miliarde lei în luna august, inclusiv în cadrul sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive. Cea mai lungă maturitate este iulie 2027 la licitaţia de pe 1 august. În luna iulie Ministerul de Finanţe a emis titluri de stat în valoare de 3,58 miliarde lei.

Citeste si  Delia Mircea, Mihai Precup și Sorin Georgescu – invitații Săptămânii Financiare, ediția 1 iulie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here