Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

Fitch a redus vineri ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă naţională la BBB- de la BBB şi a menţinut ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută la BBB-. Perspectiva este stabilă în ambele cazuri. Creşterea semnificativă a deficitului bugetar şi înrăutăţirea dinamicii datoriei guvernamentale pot sta la baza unei reduceri a ratingului în viitor, conform Fitch. Având în vedere perspectiva destul de optimistă a Fitch care vede un deficit bugetar în scădere în 2017 (2,9% din PIB, sub cel de 3% previzionat pentru 2016), credem că acest risc de reducere a ratingului este destul de ridicat. Ne menţinem opinia că noul guvern care se va instala după alegerile din toamnă va fi nevoit să ia măsuri de limitare a deficitului bugetar, în caz contrar România putând fi expusă unui sentiment negativ din partea investitorilor în obligaţiuni precum şi unor reduceri de rating din partea marilor agenţii.        

Cursul EURRON comunicat vineri de către BNR a fost de 4,4612, o continuare a tendinţei de întărire a monedei naţionale specifică ultimelor săptămâni cu unele mici întreruperi. O parte a acestei mişcări de apreciere a monedei naţionale a fost imprimată de investitori instituţionali care acţionează pe mai multe pieţe deoarece în ultimele zile s-au apreciat atât zlotul cât şi forintul.   

Ministerul de Finanţe va organiza astăzi ultima licitaţie din calendarul lunii iulie în cadrul căreia va vinde obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei cu scadenţa în februarie 2020.           

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here