Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

FMI a redus estimarea de creştere economică a zonei euro din 2017 la 1,4% ca urmare a votului britanic pentru ieşirea din UE (-0,2pp faţă de prognoza anterioară din luna aprilie). Anul acesta ar putea aduce un avans economic mai puternic în zona euro faţă de estimările precedente (+0,1pp la 1,6% pe fondul unui prim semestru peste aşteptări). Impactul Brexit-ului va fi localizat în special la nivelul economiilor europene dezvoltate, în timp ce SUA şi China vor resimţi efecte slabe. În pofida unei revizuiri de amploare pentru 2017 (-0,9pp la 1,3%), Marea Britanie ar putea evita recesiunea la anul în scenariul de bază al FMI, ceea ce contrastează cu alte prognoze din piaţă care vedeau o contracţie a PIB-ului. Viziunea moderată a FMI este în acord cu revizuirea de mică amploare a creşterii economice a României din 2017 pe care am efectuat-o recent (-0,2pp la 3,6%).

Tendinţa de întărire a leului din ultimele şedinţe de tranzacţionare s-a oprit ieri când BNR a cotat moneda naţională la 4,4737 în raport cu euro, echivalentul unei deprecieri zilnice de 0,1%. O evoluţie similară a fost înregistrată şi în cazul zlotului şi forintului care au rămas, în linii mari, în apropierea nivelurilor din ziua precedentă.

Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în martie 2021 în valoare de 300 milioane lei.

Citeste si  „Brexitul este cea mai proastă decizie din vremurile moderne”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here