Profilul economic al zilei

Profilul economic al zilei

FMI a redus estimarea de creştere economică a zonei euro din 2017 la 1,4% ca urmare a votului britanic pentru ieşirea din UE (-0,2pp faţă de prognoza anterioară din luna aprilie). Anul acesta ar putea aduce un avans economic mai puternic în zona euro faţă de estimările precedente (+0,1pp la 1,6% pe fondul unui prim semestru peste aşteptări). Impactul Brexit-ului va fi localizat în special la nivelul economiilor europene dezvoltate, în timp ce SUA şi China vor resimţi efecte slabe. În pofida unei revizuiri de amploare pentru 2017 (-0,9pp la 1,3%), Marea Britanie ar putea evita recesiunea la anul în scenariul de bază al FMI, ceea ce contrastează cu alte prognoze din piaţă care vedeau o contracţie a PIB-ului. Viziunea moderată a FMI este în acord cu revizuirea de mică amploare a creşterii economice a României din 2017 pe care am efectuat-o recent (-0,2pp la 3,6%).

Tendinţa de întărire a leului din ultimele şedinţe de tranzacţionare s-a oprit ieri când BNR a cotat moneda naţională la 4,4737 în raport cu euro, echivalentul unei deprecieri zilnice de 0,1%. O evoluţie similară a fost înregistrată şi în cazul zlotului şi forintului care au rămas, în linii mari, în apropierea nivelurilor din ziua precedentă.

Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni cu scadenţa în martie 2021 în valoare de 300 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here