Profilul economic al zilei

Salariul mediu net pe economie a crescut cu 15,5% în martie 2018 faţă de martie 2017, susţinut de majorările salariale din sectorul public dar şi de câştigurile salariale mai mari dintr-o serie de domenii private, o explicaţie în acest ultim caz fiind primele şi alte sume cu caracter sezonier primite de salariaţi.

Cele mai ridicate creşteri salariale din sectorul public au fost înregistrate în sănătate (+28% martie 2018 / martie 2017) şi educaţie (+19%). Foarte dinamice au fost în luna martie şi
câştigurile salariale din prelucrarea tutunului (+40,1%), extracţia minereurilor metalifere (+33,5%), fabricarea băuturilor (+33,4%), dar principala explicaţie în aceste cazuri a fost distribuţia sezonieră a primelor pe tot parcursul anului. Altfel spus, un efect statistic legat de raportarea la o lună din 2017 în care nu au fost acordate astfel de prime a impulsionat creşterea câştigurilor salariale în martie 2018, dar lunile următoare ar putea aduce o temperare a ratelor anuale de creştere.

Leul s-a apreciat ieri față de euro după majorarea dobânzii de politică monetară de către BNR. Alte monede regionale, cum sunt zlotul, forintul și coroana cehească au dat semne de
slăbiciune, ceea ce sugerează că decizia BNR de luni de ridicare a dobânzii cheie la 2,50% a jucat un rol important în recent mișcare a cotației EURRON pe piața valutară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here