Profilul economic al zilei

După o pauză în luna aprilie, BNR a majorat ieri din nou dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la 2,50%. Decizia a fost anticipată atât de noi cât şi de majoritatea economiştilor care au participat la sondaje. BNR va publica miercuri un nou Raport asupra inflaţiei, probabil cu o estimare revizuită uşor în sus a creşterii preţurilor de consum, presiunile inflaţioniste fiind un motiv important al deciziei de majorare a dobânzii.

Credem că dobânzile pe termen scurt din piaţa monetară vor reacţiona mai puternic decât în trecut la decizia BNR de creştere a dobânzii de politică monetară deoarece banca centrală a introdus recent operaţiuni săptămânale de absorbţie a surplusului de lichiditate. Ieri dimineaţă, BNR a atras depozite de la băncile comerciale în valoare de 3 miliarde de lei, cu scadenţa la o săptămână.

Excedentul de lichiditate din sistemul bancar s-a redus mult, atingând 3 miliarde de lei săptămâna aceasta de la 18 miliarde lei acum două săptămâni, ceea ce va întări transmisia politicii monetare. Mai departe, vedem încă o majorare a dobânzii de politică monetară în 2018 dar un astfel de pas va depinde de evoluţia inflaţiei şi de fluxurile de capital spre pieţele emergente pentru a se evita o întărire nedorită a
leului.

Ministerul Finanţelor Publice a respins ieri licitaţia pentru obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024 din cauza interesului scăzut al investitorilor şi a randamentelor în creştere. Investitorii au licitat o sumă de 352,1 milioane lei, mult sub nivelul planificat al emisiunii de către Ministerul Finanţelor Publice de 600 milioane lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here