Profilul economic al zilei

După o pauză în luna aprilie, BNR a majorat ieri din nou dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la 2,50%. Decizia a fost anticipată atât de noi cât şi de majoritatea economiştilor care au participat la sondaje. BNR va publica miercuri un nou Raport asupra inflaţiei, probabil cu o estimare revizuită uşor în sus a creşterii preţurilor de consum, presiunile inflaţioniste fiind un motiv important al deciziei de majorare a dobânzii.

Credem că dobânzile pe termen scurt din piaţa monetară vor reacţiona mai puternic decât în trecut la decizia BNR de creştere a dobânzii de politică monetară deoarece banca centrală a introdus recent operaţiuni săptămânale de absorbţie a surplusului de lichiditate. Ieri dimineaţă, BNR a atras depozite de la băncile comerciale în valoare de 3 miliarde de lei, cu scadenţa la o săptămână.

Excedentul de lichiditate din sistemul bancar s-a redus mult, atingând 3 miliarde de lei săptămâna aceasta de la 18 miliarde lei acum două săptămâni, ceea ce va întări transmisia politicii monetare. Mai departe, vedem încă o majorare a dobânzii de politică monetară în 2018 dar un astfel de pas va depinde de evoluţia inflaţiei şi de fluxurile de capital spre pieţele emergente pentru a se evita o întărire nedorită a
leului.

Ministerul Finanţelor Publice a respins ieri licitaţia pentru obligaţiuni cu scadenţa în aprilie 2024 din cauza interesului scăzut al investitorilor şi a randamentelor în creştere. Investitorii au licitat o sumă de 352,1 milioane lei, mult sub nivelul planificat al emisiunii de către Ministerul Finanţelor Publice de 600 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here