Profilul economic al zilei

Leul s-a întărit până la 4,65 față de euro în cursul săptămânii trecute, pe fondul unui apetit de risc în creștere al investitorilor. Calmarea tensiunilor comerciale dintre SUA și China au generat influxuri de capital mai mari spre piețele CEE și un număr de monede din regiune, cum sunt zlotul, forintul și leul au fost beneficiarele acestei evoluții. După atingerea nivelului de 4,65, leul a revenit la 4,66, încheind săptămâna în jurul acestui nivel.

Ministerul Finanțelor Publice intenționează să emită titluri de stat în valoare de 3,82 miliarde lei în aprilie, un nivel foarte apropiat de cel al lunii martie (3,75 miliarde lei). MFP va avea de rambursat obligațiuni în valoare de 807 milioane lei în aprilie, ceea ce înseamnă că va absorbi lichiditate din piață. Tot în aprilie, MFP va plăti Comisiei Europene tranșa de 1,2 miliarde euro din împrumutul acordat României în anul 2009 ca parte a programului de asistență financiară. Transelectrica a anunțat o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei ca rezultat al înregistrării unor obligații suplimentare de 99 milioane lei în situațiile financiare pe 2017, obligații reprezentând impozit calculat de ANAF la 30 iunie 2017 în urma auditului efectuat. Din decembrie 2011 până în iunie 2017, ANAF a derulat un audit fiscal al Transelectrica care a avut ca obiect perioada decembrie 2005 – decembrie 2010.

Obligațiile suplimentare de plată au fost stabilite și reținute după finalizarea controlului în 2017, adică impozit pe profit și TVA. Înregistrarea pierderii aferente anului 2017 este în mod evident o surpriză negativă, mai ales după ce compania raportase un profit net preliminar de 26,4 milioane lei. Transelectrica nu a făcut public in ultimii ani detalii referitoare la acest audit al autorității fiscale și nici in privința rezultatelor
intermediare negative ale acestuia.

Conform informaţiilor prezentate în presă, Transgaz s-a calificat în etapa finală pentru achiziţionarea unei participaţii de 66% la operatorul grec de transport de gaze naturale DESFA, în cadrul celei de-a doua etape a procesului de privatizare organizat de Autoritatea de administrare a participaţiilor statului din Grecia. Sunt două oferte de achiziţionare înaintate de consorţiul compus din Snam, Enagas Internacional şi Fluxys precum şi consorţiul format din Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments, Transgaz şi BERD. Valoarea ofertelor înainte de cei doi competitori este de peste 400 milioane euro, cu o diferenţă mai mică de 15% între cele două preţuri. În viitor urmează să aibă loc o negociere directă cu statul elen ca ultim pas al procesului de privatizare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here