Profilul economic al zilei

Indicatorul de încredere economică publicat de Comisia Europeană pentru România pe baza unui sondaj în rândul mediului de afaceri şi a consumatorilor a scăzut la 101,4 puncte în martie de la 102,2 în februarie. Indicatorul s-a menţinut peste media pe termen lung de 100 de puncte dar a marcat a treia scădere lunară consecutivă în martie atribuită unui declin al încrederii mediului de afaceri. Managerii din industrie, servicii şi comerţul retail au fost mai pesimişti faţă de evoluţiile prezente şi viitoare. Consumatorii români participanţi la sondaj au arătat un optimism în creştere în luna martie, dar această evoluţie a venit după o perioadă lungă (aproape un an) de deteriorare a încrederii, ceea ce înseamnă că este prematur să spunem că asistăm deja la o redresare durabilă a încrederii lor. Datele sondajului confirmă scenariul nostru de încetinire a creşterii economice în acest an la aproximativ 4,7% de la o valoare record de 7% în 2017.

 Leul s-a apreciat în raport cu euro la 4,6502 conform cursului BNR, având o evoluţie similară cu cea a zlotului polonez în regiunea Europei Centrale şi de Est. Investitorii au fost mai optimişti la nivel global după calmarea într-o anumită măsură a temerilor legate de un război comercial între China şi SUA.

Pe măsură ce leul s-a apropiat de nivelul de 4,65, unii participanţi din pieţe care mizau anterior pe o depreciere a leului şi-au închis poziţiile valutare prin vânzare de euro, ceea ce a amplificat tendinţa de întărire a leului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here